Nyamko Sabuni möter hård kritik.
Nyamko Sabuni möter hård kritik. - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Malin Hoelstad/SvD/TT

Nyamko Sabuni backar om flykt till Norge: "Tankeexperiment"

Nyamko Sabuni har hamnat i blåsväder efter att hon, i en video publicerad på Liberalernas Youtubekanal, sagt att hon tänkt tanken att fly till Norge vid krig. Själv menar partiledaren att det hela var ett "tankeexperiment".


Det stormar kring Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter att man publicerat en video, med titeln "Politik utifrån sju sorters kakor", på partiets Youtubekanal.

Nyamko Sabuni: "Blir det värre kör vi till Norge"

I videon samtalar Nyamko Sabuni med M-ledaren Ulf Kristersson och SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl när klyftan mellan stad och landsbygd kommer på tal. 

Liberalernas partiledare tar då tillfället i akt att lyfta vad hon menar många ser som en stor fördel med landsbygden: att det är en säkrare plats vid kris och krig. 

Hon berättar då att hon träffat en kvinna den föregående helgen och återger hur denna kvinna sagt att hon tänkt fly till Norge vid händelse av krig. Detta eftersom Norge, i motsats till Sverige, är med i Nato.

– Jag har själv tänkt precis samma sak, konstaterar Sabuni och fortsätter:

– Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge, säger Sabuni.

Nyamko Sabunis uttalande möter hård kritik

Uttalandet har mött hård kritik, både från allmänheten och Sveriges ledarskribenter som kallat uttalandet ansvarslöst. Kritiken kommer också inifrån Liberalerna. 

– Det är nonchalant, oskickligt och okunnigt. Nog för att skämmas i den folkpartistiska själen, säger en källa inom partiet till Aftonbladet

Nyamko Sabuni: "Ett tankeexperiment"

När Dagens Nyheter når Nyamko Sabuni på onsdagen svarar hon på kritiken.

– Samtalet vi hade var lättsamt och det är ett tankeexperiment. Om du ställer frågan till vem som helst om var man skulle föredra att vara i händelse av kris och krig så kommer alla ha en plats där de vill vara. Men jag är partiledare, jag kommer att vara där Sverige behöver mig.

L-ledaren får då frågan om det inte var hon själv som lyfte exemplet, när samtalet i själva verket handlade om stad och landsbygd.

– Ja, jag refererade till ett tankeexperiment jag hade haft. Jag menar, jag bor i Täby, det är inte där jag skulle vilja vara. Jag skulle vilja vara ute på landet, närmare familjen, om jag får experimentera i tanken. Det var inget uttalande, det var ett lättsamt samtal där vi fantiserade om var vi skulle vilja vara. Men det är inte samma sak som var jag faktiskt skulle vara, svarar Sabuni då i DN

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Så skaffar du extrapengar under krisen

Mexikansk studie: Bara så kan gängvåldet stoppas

Gängmorden och våldet kommer att fortsätta öka om inte nyrekryteringen bryts. Längre straff och hårdare tag hjälper inte. Det är slutsatsen i ett av världens våldsammaste länder. Och samma gäller för Sverige, enligt expert.

Sjöbo: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Personbil i olycka, Sjöbo.", skriver polisen på sin hemsida.

Han körde ner i skredet: "Bilen flög"

När Marko Mijatovic körde hem från sin restaurang klockan halv två natten till lördag öppnade sig plötsligt marken.

Scholz försvarar hög ränta: Hushåll klarar det

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz försvarar Europeiska centralbankens (ECB) räntehöjningar och anser att hushåll bör klara av den historiskt höga räntenivån på 4 procent.

Byggboom banar väg för kvinnliga ingenjörer

1 timme sedan
En byggboom banar väg för kvinnliga civilingenjörer i Somalia – men yrkesvalet kantas av motstånd. De sade, hur kan en tjej slösa tid på att studera till civilingenjör? Det är ett arbete för män, säger 22-åriga Faduma Mohamed Ali, till AFP.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.