Nyamko Sabuni möter hård kritik.
Nyamko Sabuni möter hård kritik. - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Malin Hoelstad/SvD/TT

Nyamko Sabuni backar om flykt till Norge: "Tankeexperiment"

Nyamko Sabuni har hamnat i blåsväder efter att hon, i en video publicerad på Liberalernas Youtubekanal, sagt att hon tänkt tanken att fly till Norge vid krig. Själv menar partiledaren att det hela var ett "tankeexperiment".


Det stormar kring Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter att man publicerat en video, med titeln "Politik utifrån sju sorters kakor", på partiets Youtubekanal.

Nyamko Sabuni: "Blir det värre kör vi till Norge"

I videon samtalar Nyamko Sabuni med M-ledaren Ulf Kristersson och SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl när klyftan mellan stad och landsbygd kommer på tal. 

Liberalernas partiledare tar då tillfället i akt att lyfta vad hon menar många ser som en stor fördel med landsbygden: att det är en säkrare plats vid kris och krig. 

Hon berättar då att hon träffat en kvinna den föregående helgen och återger hur denna kvinna sagt att hon tänkt fly till Norge vid händelse av krig. Detta eftersom Norge, i motsats till Sverige, är med i Nato.

– Jag har själv tänkt precis samma sak, konstaterar Sabuni och fortsätter:

– Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge, säger Sabuni.

Nyamko Sabunis uttalande möter hård kritik

Uttalandet har mött hård kritik, både från allmänheten och Sveriges ledarskribenter som kallat uttalandet ansvarslöst. Kritiken kommer också inifrån Liberalerna. 

– Det är nonchalant, oskickligt och okunnigt. Nog för att skämmas i den folkpartistiska själen, säger en källa inom partiet till Aftonbladet

Nyamko Sabuni: "Ett tankeexperiment"

När Dagens Nyheter når Nyamko Sabuni på onsdagen svarar hon på kritiken.

– Samtalet vi hade var lättsamt och det är ett tankeexperiment. Om du ställer frågan till vem som helst om var man skulle föredra att vara i händelse av kris och krig så kommer alla ha en plats där de vill vara. Men jag är partiledare, jag kommer att vara där Sverige behöver mig.

L-ledaren får då frågan om det inte var hon själv som lyfte exemplet, när samtalet i själva verket handlade om stad och landsbygd.

– Ja, jag refererade till ett tankeexperiment jag hade haft. Jag menar, jag bor i Täby, det är inte där jag skulle vilja vara. Jag skulle vilja vara ute på landet, närmare familjen, om jag får experimentera i tanken. Det var inget uttalande, det var ett lättsamt samtal där vi fantiserade om var vi skulle vilja vara. Men det är inte samma sak som var jag faktiskt skulle vara, svarar Sabuni då i DN

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.