Stram kurs ställer upp i det svenska riksdagsvalet 2022.
Stram kurs ställer upp i det svenska riksdagsvalet 2022. - Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT och Johan Nilsson/TT

Allt om Stram kurs: Stödet, extremismen och valet 2022

Stram kurs och dess ordförande Rasmus Paludan väcker starka reaktioner världen över. Men när grundades egentligen det högerextremistiska partiet, vad tycker de om islam och invandring och hur har det gått på den politiska fronten i Danmark? Nyheter24 reder ut allt.


Vad är Stram kurs?

Stram kurs är ett högerextremistiskt parti som grundades av den dansk-svenska juristen Rasmus Paludan i Danmark. Här kan du läsa allt om Paludan: utbildingen, domarna och frun.

När grundade Rasmus Paludan Stram kurs?

Stram kurs grundades i juli 2017, men det var inte förrän under våren 2019 som partiet, enligt SvD, lyckades samla ihop de 20 000 namnunderskrifter som krävs för att ställa upp i det danska Folketingsvalet. 

Vad tycker Stram kurs om islam och invandring?

Stram kurs har, enligt SVT, skapat stora rubriker, och våldsamma upplopp, för sitt antimuslimska budskap och att man öppet förespråkat att "icke-västliga personer" ska utvisas.

Man har vid flera tillfällen bränt koraner för att provocera fram kravaller.

– Jag gör det självklart för att provocera och skapa en konflikt som visar att muslimer är våldsamma. Jag tycker att de är totalt förlorade och inte lämpliga att bo i Danmark och jag har ingen respekt för dem, sade Rasmus Paludan i en intervju med Ekstrabladet 2019, enligt HBL.

Hur har det gått för Stram kurs i Danmark?

Till en början kunde Stram kurs bara ställa upp i kommunal- och regionalvalet i Danmark. I de sex respektive två kommuner och regioner man kandiderade i fick man cirka 1 100 röster, enligt Expo.

När man år 2019 ställde upp i Folketingsvalet fick man desto mer stöd: 63 000 röster och därmed ett väljarstöd som landade på 1,8 procent. Man var därmed endast 0,2 procentenheter från att nå spärren i den danska motsvarigheten till Sveriges riksdag.

Ställer Stram kurs upp i valet 2022 i Sverige? 

I april 2022 stod det klart att Stram kurs ställer upp det svenska riksdagsvalet. Läs mer om det här.

Källa: SvD, SVT, HBL och Expo

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.