Rasmus Paludan
Rasmus Paludan - Foto: Johan Nilsson/TT

Fängelse, sexchattar och högerextremism – allt om Rasmus Paludan

Han provocerar muslimer och bränner koraner – Rasmus Paludan är mannen vars koranbränningar föranledde påskhelgens våldsamma upplopp tidigare i år. Men vad vet vi om honom och hans parti?


Under påskhelgen fick flertalet svenska orter och städer erfara våldsamma upplopp – däribland Norrköping, Linköping, Örebro och Rinkeby. Anledningen var att högerextremisten Rasmus Paludan, fått polistillstånd att hålla en manifestation i Linköping.

Paludan har under åren väckt uppståndelse då han flertalet gånger hållit demonstrationer och manifestationer som på olika sätt skändar koranen. 

Foto: Foto: Johan Nilsson/TT

Vem är Rasmus Paludan?

Rasmus Paludan, 40, är en dansk-svensk politiker och opinionsbildare. Han föddes i Nordsjälland i Danmark, men är uppväxt i Helsingör. Paludan har en svensk pappa, och beviljades själv svenskt medborgarskap år 2020. 

Efter att Paludan gjort värnplikten, utbildade han sig till jurist vid Danmarks universitet. Därifrån tog han examen år 2008, och har sedan 2014 arbetat som advokat.  

Rasmus Paludans fru – har varit tillsammans med Peter Madsen

I september 2021 kunde uppgifter från danska Ekstra Bladet avslöja vem den omtalade politikern Rasmus Paludan hade gift sig med. 

Och det visar sig att hans fru har ett oväntat förflutet, hon har nämligen haft en relation med ubåtsmördaren Peter Madsen.

Mer om realtionen kan du läsa här.

Rasmus Paludan: Ordförande för det högerextremistiska partiet Stram Kurs

Foto: Stella Pictures

Stram kurs är ett danskt högerextremistiskt parti grundat av Rasmus Paludan år 2017. Partiet blev den 6 maj 2019 godkända att medverka i Folketingsvalet. 

Partitet vill bland annat att islam ska förbjudas i Danmark och att de flyktingar som inte kommer från västerländska länder ska utvisas. 

Med över 60 000 röster, fick partiet 1,8 procent i valet 2019. Det räckte däremot inte till att komma med i Folketinget, utan de kom precis under gränsen. Stram Kurs har sedan april fått godkänt att ställa upp i det svenska Riksdagsvalet 2022.

Fängelse och sexchattar – Rasmus Paludan är dömd för brott

Paludan dömdes i april 2019 till 14 dagars fängelse, för hets mot folkgrupp. Detta efter att han spridit propaganda i en video som publicerades på Youtube, där han även uttryckt att afrikaner har lågt IQ. Domen överklagades däremot till landsretten, Danmark. 

Hösten 2021 kom anklagelser om att Paludan sexchattat med minderåriga, enligt Ekstrabladet. Dessa anklagelser förnekade Paludan. 

Rasmus Paludan blev nekad att bränna koranen

Foto: Johan Nilsson/TT

Den 28 Augusti 2020 planerade Paludan, tillsammans med gatukonstnären Dan Park, att bränna koranen i Malmö under en manifestation, men nekades då tillstånd. 

Han stoppades av polis vid gränsen, och blev mött av ett inreseförbud i Sverige i två år. Inreseförbudet hävdes senare då Paludan hävdade sin rätt till svenskt medborgarskap.

För att visa stöd för Paludan, hölls det en icke godkänd manifestation där koranen brändes. Ett flertalet personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på en koran. Under kvällen bröt våldsamheter ut i Malmö, och ett flertalet bränder startades på olika platser. 

Upplopp mot polisen 2022 – efter Rasmus Paludans manifestation

Foto: Kicki Nilsson/TT

Högerextremisten Rasmus Paludan fick polistillstånd att bränna koranen i Skäggetorp, Linköping. Detta var startskottet för de många upplopp och motdemonstrationer som kom att prägla påskhelgen 2022. 

Koranbränningen i Linköping och Norrköping blev aldrig av då det utbröt våldsamma upplopp som bland annat ledde till att flertalet poliser skadades. Paludan och hans parti Stram Kurs fortsatte då till andra städer, där han brände flera exemplar av koranen.

Fler än 25 personer har blivit skadade under dessa händelser och runt ett 40-tal har anhållits eller gripits.  Mer om upploppen kan du läsa här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!