Har du koll på ordens betydelse?
Har du koll på ordens betydelse? - Foto: Paul Wennerholm/TT och Drago Prvulovic/TT

Valet 2022: Här är 6 viktiga ord att ha koll på innan du röstar

Valet 2022 närmar sig och under valåret kommer du att få höra en hel del ord som kan vara värda att ha koll på innan du lägger din röst den 11 september. Vad betyder till exempel valkrets, röstkort och mandat? Nyheter24 reder ut allt.


Den 11 september 2022 är det dags för svenska folket att rösta igen. Här kan du läsa om hur du röstar i valet 2022.

Men redan nu har ett fullspäckat valår dragit igång och med det följer också en hel terminologi som kan vara bra att ha koll på för att hänga med. Nyheter24 listar några viktiga ord inför valet.

Här kan du se alla viktiga datum under valåret 2022.

Vad betyder mandat?

I Sveriges riksdag finns det 349 platser och varje enskild plats motsvarar ett mandat. Hur många mandat de olika riksdagspartierna har avgörs av valresultatet. Läs mer om hur mandaten fungerar här.

Vad betyder riksdagsspärren?

Riksdagsspärren innebär att ett parti, för att få mandat i riksdagen, måste få minst fyra procent av rösterna i riksdagsvalet.

Det finns dock ett undantag. Läs mer om det här.

Vad betyder röstkort?

Alla som har rösträtt i Sverige får ett så kallat röstkort. Där står det angivet vilken närliggande vallokal du kan rösta i, samt dess öppettider.

Om du förtidsröstar krävs det att du har ditt röstkort, men om du röstar under valdagen behöver du inte ha röstkortet med dig, även om det kan vara fördelaktigt.

Här kan du läsa om när man får hem sitt röstkort på posten.

Vad betyder valkrets?

Valkrets kan beskrivas som ett geografiskt område som, genom mandat, ska bli representerade politiskt. 

När det gäller riksdagsval finns det 29 valkretsar runtom i landet och det är Valmyndigheten som räknar ut exakt hur många valkretsmandat dessa ska ha. Denna fördelning av mandat avgörs av hur många röstberättigade som bor i respektive valkrets.

Vad betyder opposition?

Opposition är det parti eller de partier som inte ingår i regeringen och som, varken aktivt eller passivt, stöder den sittande regeringen. 

Vad betyder motion?

En motion är ett slags förslag till ett politiskt beslut som läggs fram av antingen en eller flera ledamöter i Sveriges riksdag. 

Vad betyder utskott?

Varje år fattar Sveriges riksdag hundratals beslut, men innan dess går motionerna genom någon av riksdagens 15 utskott, som alla har olika ansvarsområden. 

I dessa utskott sitter 17 riksdagsledamöter, vilka ska spegla mandatfördelningen i riksdagen, och förbereder förslag som samtliga ledamöter sedan ska ta ställning till och rösta om. 

Källa: Riksdagen, ValmyndighetenNationalencyklopedin och Göteborgs universitet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.