Måndag 26 Sep
Stockholm

Annie Lööf: Centerpartiet är beredda att ingå i S-ledd regering

Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C)
"Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs", säger Annie Lööf till DN. Foto: Henrik Montgomery/TT och Ali Lorestani/TT

Med bara några veckor kvar till valdagen kommer centerledaren Annie Lööf med beskedet att partiet är beredda att ingå i en S-ledd regering.
– Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs, säger hon i en intervju med DN.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Annie Lööf (C) ser hellre Magdalena Andersson (S) som statsminister, än M-ledaren Ulf Kristersson

Partiet kan även tänka sig att ingå i en S-ledd regering, då med förutsättningen att deras politik lutar mot mitten. Det slår Lööf fast på tisdagen i en intervju med Dagens Nyheter.

– Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har en mycket mer öppen hållning till samarbete. Hon kan tänka sig att samarbeta med alla utom SD. Det är precis den öppenhet och ledarskap som man behöver ha som statsminister, säger hon till tidningen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Johan Nilsson/TT

Lööf: Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs

En anledning till detta menar C-ledaren är samarbetet M, KD och L har med Sverigedemokraterna.

– Dessvärre ser vi nu att både M, KD och L vandrat högerut och fördjupat sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Det är väldigt olyckligt. Det är första gången sedan demokratins genombrott som borgerliga partier samarbetar med ett främlingsfientligt parti och går till val tillsammans. Så länge Ulf Kristersson inte klipper bandet till Sverigedemokraterna ser jag det som svårt att han är statsministerkandidat i våra ögon.

– Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs, säger Annie Lööf vidare.

På frågan om vilka röda linjer Centerpartiet drar mot en kommande regering svarar hon att de inte kommer att släppa fram en regering som ger SD inflytande – inte heller en där Vänsterpartiet ingår.

C-ledaren förtydligar även partiets ståndpunkt i ett inlägg på Instagram.

"Centerpartiet kommer inte att medverka till en regering som är beroende av högerpopulism och främlingsfientlighet", skriver hon.
Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.