Valet 2022 närmar sig. Vad står Sverigedemokraterna för?
Valet 2022 närmar sig. Vad står Sverigedemokraterna för? - Foto: Johan Nilsson/TT

Valet 2022: Här är 6 frågor och svar om Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Men vilket ideologisk inriktning har de, vilka är deras hjärtefrågor inför valet 2022 och vilket annat parti står längst ifrån dem? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.


3 SNABBA FAKTA OM SVERIGEDEMOKRATERNA:

Grundades: 1988

Partiledare: Jimmie Åkesson (2005 - )

Riksdagsmandat efter valet 2018: 62

I valet 2018 fick Sverigedemokraterna 17,53 procent av rösterna och därigenom fick de 62 mandat – åtta färre än Moderaterna och 38 färre än Socialdemokraterna, i riksdagen. Här kan du läsa mer om valresultatet 2018.

Den 11 september 2022 är det återigen dags för riksdagsval. Men hur bra koll har du på den ideologi som Sverigedemokraterna utgår ifrån, partiets hjärtefrågor under valrörelsen 2022 och hur deras idealsamhälle skulle se ut?

Nyheter24 reder ut just detta och mer med hjälp av Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, vars forskning handlar om just politiska partier.

Vilken ideologi utgår Sverigedemokraterna ifrån?

– När Sverigedemokraterna bildades var den ideologiska grunden rasism och en exkluderande nationalism, inleder Johan Hellström och fortsätter:

– I dag kan Sverigedemokraterna benämnas som ett nationalistiskt socialkonservativt parti, ett nationalkonservativt parti eller ett högerradikalt parti. Sverigedemokraterna står i dag långt till höger i kulturella värderingsfrågor, men strax till höger om mitten i ekonomiska frågor. 

Jimmie Åkesson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vilken är den största förändringen som Sverigedemokraterna genomgått?

– Sverigedemokraterna har till skillnad från de flesta andra högerradikala politiska partierna i Europa sin grund i vitmaktrörelsen och den organiserade rasismen, säger Johan Hellström och fortsätter:

– Från och med mitten av 1990-talet har partiet över tid blivit mer likt andra högerradikala partier där man vänder sig till invandringskritiska väljare utan en uttalad rasism.

Vilka är Sverigedemokraternas hjärtefrågor inför valet 2022?

Enligt Johan Hellström är Sverigedemokraternas viktigaste hjärtefråga under valrörelsen 2022 fortsatt invandringsfrågan.

– Man har gått från att vilja minska flyktinginvandringen till att vilja stoppa flyktinginvandringen helt och hållet, med undantag för flyktingar från Ukraina, och att begränsa anhöriginvandringen. 

– Men också brott och straff, och då särskilt att stoppa gängkriminaliteten. Sedan lyfter de också en tredje fråga under den här valrörelsen och det är att drivmedelspriserna ska sänkas. 

Vilka samhällsproblem lyfter Sverigedemokraterna?

Likt övriga partier lägger Sverigedemokraterna mer vikt vid vissa samhällsproblem jämfört med andra. Johan Hellström pekar på två områden som partiet tenderar att lyfta fram som särskilt problematiska:

– Det är invandringen och ett mångkulturellt samhälle. 

Foto: Christine Olsson/TT

Hur skulle Sverigedemokraternas idealsamhälle se ut?

– Sverigedemokraterna vill se en stark nationell sammanhållning och en någorlunda stark välfärdsstat – fast endast för svenskfödda medborgare. Ett Sverige där alla pratar svenska och där utomnordiska invandrare assimileras eller repatrieras, det vill säga återvänder till sina hemländer, säger Johan Hellström.

– Man menar att den nationella sammanhållningen kommer från att man har vad de kallar gemensamma svenska kulturella värderingar.

Vilket parti står närmast och längst ifrån Sverigedemokraterna?

– Kristdemokraterna står närmast Sverigedemokraterna. I dag, och inte minst under den här valrörelsen, är likheterna stora. De lyfter och betonar ungefär samma frågor, till exempel invandringen, brott och straff och drivmedelspriserna, även om Kristdemokraterna inte är lika radikala, säger Johan Hellström.

Längst ifrån Sverigedemokraterna på den politiska kartan står Miljöpartiet och Vänsterpartiet, menar Hellström.

– Jag skulle säga att de står längst ifrån Miljöpartiet som förespråkar den mest generösa asylinvandringen och som kanske mest uttalat stödjer ett mångkulturellt samhälle.

– Samtidigt står de förstås långt ifrån Vänsterpartiet, men då särskilt i ekonomiska frågor.

Läs om de övriga partierna här:

Här är 6 frågor och svar om Miljöpartiet

Här är 6 frågor och svar om Liberalerna

Här är 6 frågor och svar om Vänsterpartiet

Här är 6 frågor och svar om Kristdemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Centerpartiet

Här är 6 frågor och svar om Moderaterna

Här är 6 frågor och svar om Socialdemokraterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!