Valet 2022 närmar sig. Vad står Socialdemokraterna för?
Valet 2022 närmar sig. Vad står Socialdemokraterna för? - Foto: Drago Prvulovic/TT och Henrik Montgomery/TT

Valet 2022: Här är 6 frågor och svar om Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är ett av Sveriges åtta riksdagspartier. Men vilken ideologi grundar sig partiets politik på, vilka är deras hjärtefrågor under valrörelsen 2022 och vilket parti står längst ifrån dem? Nyheter24 frågade Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet.


3 SNABBA FAKTA OM SOCIALDEMOKRATERNA:

Grundades: 1889

Partiledare: Magdalena Andersson (2021 - )

Riksdagsmandat efter valet 2018: 100

Socialdemokraterna blev Sveriges största parti under valet 2018 och fick, med 28,26 procent av rösterna, 100 mandat i riksdagen. Läs mer om valresultatet 2018 här.

Nu, drygt fyra år senare, är det dags för svenskarna att gå till vallokalerna igen. Men hur mycket vet du egentligen om Socialdemokraternas ideologiska grund, partiets hjärtefrågor inför valet 2022 och hur deras idealsamhälle hade sett ut?

Nyheter24 ställde dessa och fler frågor till Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, vars forskning handlar om just politiska partier.

Vilken ideologi utgår Socialdemokraterna ifrån?

– Socialdemokraterna har sin grund i det som kallas demokratisk socialism eller helt enkelt socialdemokratisk ideologi. Socialdemokratin i Sverige och i resten av Europa placerar sig idag i mitten eller något till vänster om mitten inom politiken, förklarar Johan Hellström.

Magdalena Andersson. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Vilken är den största förändringen som Socialdemokraterna genomgått?

– Socialdemokraterna har gått från att vara ett utpräglat arbetarklassparti till ett så kallat ”catch-all-parti”, det vill säga ett parti som inte bara vänder sig till en specifik väljargrupp, utan till nästan hela väljarkåren. En mycket bred mitten, säger Johan Hellström.

Vilka är Socialdemokraternas hjärtefrågor inför valet 2022?

Enligt Johan Hellström fokuserar Socialdemokraterna främst på tre frågor inför det stundande valet.

– Det är vinsterna i välfärden, det vill säga att skattepengar ska användas inom vården, skolan och omsorgen och inte plockas ut som vinst. Sedan är det kriminalitet och segregation, vilket allt oftare framställs som två relaterade frågor av socialdemokratiska företrädare inför valet. Detta är normalt inte socialdemokratiska hjärtefrågor inför riksdagsval.

– Slutligen är det klimat och miljö, vilket är en fråga som har något större utrymme i denna valkampanj än tidigare valkampanjer.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vilka samhällsproblem lyfter Socialdemokraterna?

Partierna betonar i regel vissa samhällsproblem mer än andra och så även inom Socialdemokraterna. Johan Hellström pekar på tre problem som Socialdemokraterna tenderar att lyfta:

– Urholkning av välfärden, anställningstrygghet och arbetslöshet.

Hur skulle Socialdemokraternas idealsamhälle se ut?

– Socialdemokraternas idealsamhälle är ett samhälle med en stark, skattefinansierad välfärd från vaggan till graven. Med små inkomstklyftor och trygga anställningar, men samtidigt en konkurrensstark svensk ekonomi och industri, förklarar Johan Hellström och fortsätter vidare:

– Inför detta års valrörelse återkommer ett klassiskt socialdemokratiskt budskap: att alla ska vara en del av samhället, att det ska finnas en stark nationell sammanhållning och soliditet.

Vilket parti står närmast och längst ifrån Socialdemokraterna?

– Miljöpartiet och Vänsterpartiet ligger närmast Socialdemokraterna ideologiskt och Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ligger längst ifrån dem.

Läs om de övriga partierna här:

Här är 6 frågor och svar om Miljöpartiet

Här är 6 frågor och svar om Liberalerna

Här är 6 frågor och svar om Vänsterpartiet

Här är 6 frågor och svar om Kristdemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Centerpartiet

Här är 6 frågor och svar om Sverigedemokraterna

Här är 6 frågor och svar om Moderaterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!