Per Bolund (MP) kritiserar Jimmie Åkesson (SD).
Per Bolund (MP) kritiserar Jimmie Åkesson (SD). - Foto: Henrik Montgomery/TT och Christine Olsson/TT

Bolunds känga mot Åkesson: "Som att höra dumheten tala fritt"

I samband med att Jimmie Åkesson medverkade i P1:s partiledarutfrågning kallade han de svenska klimatmålen "rent självplågeri". Nu reagerar MP-språkröret Per Bolund på SD-ledarens uttalanden om klimathotet.


Vid Sveriges Radios partiledarutfrågning i P1 lyftes frågan om klimatförändringarna och det faktum att Sverigedemokraterna, som enda riksdagsparti, inte står bakom de svenska klimatmålen. 

Jimmie Åkesson uppgav då att han tror att det finns ett samband mellan mänskliga utsläpp och klimatförändringarna, men han ifrågasatte samtidigt utsträckningen av detta samband och betonade att partiet inte kommer att ställa sig bakom klimatmålen.

– Det är rent självplågeri det vi ägnar oss åt i Sverige, sade han.

Jimmie Åkesson: "Inte ett orimligt resonemang"

Under utfrågningen kom också partikollegan Elsa Widding på tal. Widding har tidigare ställt sig frågande till varför vi ska vara rädda för det varma klimat som klimatförändringarna för med sig.

– Det är inte ett orimligt resonemang att fundera i de banorna, därför att vad jag vet är det fler som dör av kyla i världen än av värme till exempel, sade Åkesson.

Per Bolund: "Som att höra dumheten tala fritt"

Någon som reagerat starkt på Jimmie Åkessons uttalanden är Miljöpartiets språkrör Per Bolund som tog till Twitter för att kommentera saken.

"Att höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt. Hans ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt för människor i Sverige och resten av världen som redan nu dukar under i värmeböljor. Värme som blir allt värre framöver, särskilt om SD får bestämma.", skriver han.

Vidare betonar Bolund att "är man orolig för klimatet måste man rösta grönt", och fortsätter kommentera SD-ledarens uttalanden:

"JÅs påstående att fler dör av kyla än av värme känner vi igen, det har spridits av klimatförnekare många gånger. All forskning visar att värmeböljor och extremtemperaturer kommer bli vanligare och skörda fler liv. Att msk också dött av kyla tidigare gör inte det ett smack bättre!"

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Halmstad

"På Slottsjordsvägen vid Tennishallen inträffar en olycka mellan en kvinnlig cyklist och en manlig bilist.", skriver polisen på sin hemsida.