Stockholm

Bolunds känga mot Åkesson: "Som att höra dumheten tala fritt"

Per Bolund (MP) kritiserar Jimmie Åkesson (SD).
Per Bolund (MP) kritiserar Jimmie Åkesson (SD). Foto: Henrik Montgomery/TT och Christine Olsson/TT

I samband med att Jimmie Åkesson medverkade i P1:s partiledarutfrågning kallade han de svenska klimatmålen "rent självplågeri". Nu reagerar MP-språkröret Per Bolund på SD-ledarens uttalanden om klimathotet.


Läs mer

Vid Sveriges Radios partiledarutfrågning i P1 lyftes frågan om klimatförändringarna och det faktum att Sverigedemokraterna, som enda riksdagsparti, inte står bakom de svenska klimatmålen. 

Jimmie Åkesson uppgav då att han tror att det finns ett samband mellan mänskliga utsläpp och klimatförändringarna, men han ifrågasatte samtidigt utsträckningen av detta samband och betonade att partiet inte kommer att ställa sig bakom klimatmålen.

– Det är rent självplågeri det vi ägnar oss åt i Sverige, sade han.

Jimmie Åkesson: "Inte ett orimligt resonemang"

Under utfrågningen kom också partikollegan Elsa Widding på tal. Widding har tidigare ställt sig frågande till varför vi ska vara rädda för det varma klimat som klimatförändringarna för med sig.

– Det är inte ett orimligt resonemang att fundera i de banorna, därför att vad jag vet är det fler som dör av kyla i världen än av värme till exempel, sade Åkesson.

Per Bolund: "Som att höra dumheten tala fritt"

Någon som reagerat starkt på Jimmie Åkessons uttalanden är Miljöpartiets språkrör Per Bolund som tog till Twitter för att kommentera saken.

"Att höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt. Hans ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt för människor i Sverige och resten av världen som redan nu dukar under i värmeböljor. Värme som blir allt värre framöver, särskilt om SD får bestämma.", skriver han.

Vidare betonar Bolund att "är man orolig för klimatet måste man rösta grönt", och fortsätter kommentera SD-ledarens uttalanden:

"JÅs påstående att fler dör av kyla än av värme känner vi igen, det har spridits av klimatförnekare många gånger. All forskning visar att värmeböljor och extremtemperaturer kommer bli vanligare och skörda fler liv. Att msk också dött av kyla tidigare gör inte det ett smack bättre!"

Senaste nytt

Fortsatt sökande efter skalvoffer

Minst 36 dödade i skred i Peru

Publicerades: 1 timme sedan

Skott mot bostad i Strängnäs kommun

Publicerades: 2 timmar sedan

Danmarks försvarsminister tar paus

Publicerades: 3 timmar sedan

Google svarar med egen textrobot

Publicerades: 3 timmar sedan

Danmarks försvarsminister tar paus

Publicerades: igår 22:32

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.