Stockholm

Robert Aschbergs känga mot Ebba Busch: "Som att tillrättavisa ett barn"

Robert Aschberg ledde Aftonbladets partiledardebatt.
Robert Aschberg ledde Aftonbladets partiledardebatt. Foto: Fredrik Persson/TT och Jonas Ekströmer/TT

Under Aftonbladets partiledardebatt uppstod en hätsk ordväxling mellan Ebba Busch (KD) och moderatorn Robert Aschberg.
–Jag är debattledare, jag säger nej och då fortsätter hon tjafsa. Då säger jag ”bjäbba inte”. Det är väl inget konstigt? Det är som att tillrättavisa ett barn, säger Aschberg till Expressen.


Läs mer

Det var under onsdagskvällen, i samband med Aftonbladets partiledardebatt, som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch hamnade i en syrlig ordväxling med moderatorn tillika journalisten Robert Aschberg.

Ordväxlingen kom när Busch ifrågasatte att Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi fått färre repliker under debatten. Aschberg svarade då att KD-ledaren skulle "skita i ordningsfrågan".

– Nu ska jag ställa en fråga till Annie Lööf, bjäbba inte, sade han.

– Jag är inte rädd för karlar som blir arga. Jag tycker att det är rimligt att alla behandlas lika under en valdebatt, replikerade Busch.

– Det är jag som leder debatten. Villkoren var klara från början. Bjäbba inte nu, svarade Aschberg, som menar på att Stenevi, likt L-ledaren Johan Pehrson, fick en mindre replik, men detta på grund av att hon fick inleda debatten.

Robert Aschberg: "Ebba Busch är en sång- och danskvinna"

Under torsdagen kommenterar Robert Aschberg ordväxlingen, som väckte en hel del reaktioner i sociala medier.

– Vi hade ju total koll på det där och hur många som hade fått tid. Jag hade hälsat på varje partiledare i början och sa ”det här går inte att ha 100 procentig rättvisa i” och det förstår alla. Men det här är ett försök att ta uppmärksamhet, säger Aschberg till Expressen och fortsätter vidare:

– Det var ju ridderligt av henne får jag säga, att gå ut till Märta Stenevis försvar. Fast egentligen är det ju bara att hon vill ha ljus på sig. Hon är en sång- och danskvinna, och det har jag all respekt för.

Samtidigt försvarar Aschberg ordvalet "bjäbba" och menar på att det hela var "som att tillrättavisa ett barn".

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.