Magdalena Andersson (S) vill bryta segregationen.
Magdalena Andersson (S) vill bryta segregationen. - Foto: Lars Schröder/Johan Nilsson/TT

Magdalena Andersson om gängvåldet: "Vända på varje sten"

Magdalena Andersson pressas med frågor om det ökade gängvåldet i landet under tisdagens partiledardebatt i SVT. Hon menar att gängvåldet kan förhindras genom att bryta segrationen.


Statsminister Magdalena Andersson pressades i SVT:s partiledarutfrågning under tisdagen om gängkriminalitet. Sedan 2017 har det varit 1889 skjutningar och 262 har dött i Sverige.

– Så sent som nyligen sköt en 15-åring i en galleria en fredagseftermiddag där det var fullt med folk. Det är en fruktansvärt utveckling som vi sett, sade statsministern då.

– Hela vårt samhälle kan prestera bättre än så här. Därför säger jag att vi måste vända på varje sten för att bryta segrationen som också driver fram kriminalitet.

Magdalena Andersson: "Bryta segregationen"

Programledaren frågade statsministern: "Vad har ni gjort hittills?" och tillade "Vad har ni gjort hittills om ni inte vänt på alla stenar?".

– Vi har under de senaste åren skärpt en lång rad straff, anställt fler poliser och rättsväsendet har fått nya verktyg. Fler gängkriminella sitter bakom lås och bom. Men vi måste bryta den segregation som gör att nya kliver in.

Hon säger vidare att de ”inte tömt verktygslådan och måste vända på fler stenar”. 

Andersson menar även att det är de nya generationerna som kliver in som ökar gängvåldet och att "en segration gör att unga killar väljer en kriminell bana snarare än en annan".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.