Annie Lööf var tilltänkt måltavlan.
Annie Lööf var tilltänkt måltavlan. - Foto: Henrik Montgomery

Annie Lööf var måltavla vid Almedalsmordet: ”Omskakande”

Theodor Engström planerade att döda Annie Lööf under Almedalsveckan. – Jag kan bekräfta att hon har fått ett målsägandebiträde, alltså brottsoffer, säger kammaråklagare Henrik Olin, vid riksenheten för säkerhetsmål.


Under torsdagen tilldelades Annie Lööf (C) ett målsägandebiträde av Gotlands tingsrätt efter mordet i Almedalen tidigare i somras. En stund senare rapporterade Ekot att åklagaren sagt till radion att det misstänkta brottet var riktat mot centerledaren Annie Lööf. 

Kammaråklagaren Henrik Olin uppger att Lööf ses som ett brottsoffer i förhållande till det misstänkta brottet. Ekots reporter frågar om Annie Lööf var en måltavla och på det svarar Olin följande:

– Brottsmisstanken är formulerad på så sätt att det är riktat mot henne, säger Olin till radion.

Annie Lööf var tilltänkt måltavlan

Det var den 6 juli, mitt under Almedalsveckan i Visby, som Ing-Marie Wieselgren, 64 mördades. Wieselgren deltog på Almedalsveckan i sin roll som psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

Annie Lööf skulle hålla en presskonferens i närheten av den plats där dådet i Almedalen inträffade.

33–årige Theodor Engström har erkänt dådet och sitter häktad. Han häktades inledningsvis för mord, vilket omrubricerades till misstänkt terroristbrott genom förberedelse till mord.

Han misstänkts även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord – en brottsmisstanke där Centerledaren Annie Lööf var tilltänkt måltavlan. 

C-ledarens ord om mordplanerna: "Vetat en längre tid"

I en intervju med Sveriges Radio under fredagen kommenterar C-ledaren känslorna kring uppgifterna om att hon var Engströms tilltänkta måltavla. 

– Jag har vetat en längre tid så jag har hunnit bearbeta just detta. Sen är det såklart så att det här berör mig på djupet. Det är väldigt omskakande, säger hon till P4 Halland

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!