Har du på koll på vad regionerna respektive kommunerna styr över?
Har du på koll på vad regionerna respektive kommunerna styr över? - Foto: Christine Olsson/TT

Valet 2022: Allt du behöver veta inför valet i region och kommun

Den 11 september är det dags för val i riksdag, region och kommun. Men vad skiljer dem egentligen åt, och vilka frågor ansvarar respektive instans för? Nyheter24 har samlat allt du behöver ha koll på inför söndag.


På söndag den 11 september är det dags för riksdagsval i Sverige. Nu pågår en intensiv valspurt där partierna gör allt de kan för att säkra de sista, potentiellt avgörande rösterna.

För en del kan det kännas svårt att navigera i den politiska djungeln. Känner du att du vill läsa på mer om hur riksdagspartierna ställer sig i några av valets viktiga frågor? Här kan du läsa mer om vilka partier som vill ha mer invandring – och här listar Nyheter24 de olika partiernas planer för att lösa bostadskrisen.

Alla vår artiklar inför valet 2022 hittar du här!

Vad är skillnad på valen i riksdag, region och kommun?

Den 11 september röstar väljarna i tre olika val: riksdag, region och kommun. Att särskilja valen, och varför det är så viktigt att göra gedigen research inför dem alla tre, är inte helt lätt att hålla koll på.

Foto: Christine Olsson/TT

När bestämmer staten respektive region och kommun? 

Den fria och självständiga bestämmanderätten för kommuner och regioner är inskriven i Sveriges grundlagar. Den innefattar kommunal självstyrelse och beskattningsrätt.

Statens uppgift är att reglera och styra verksamheten på kommunal och regional nivå genom lagar, föreskrifter och förordningar. Staten ansvarar även för att säkerställa att kommuner och regioner har de rätta förutsättningarna för att kunna bedriva sin politik, med fokus på en effektiv välfärd och god kvalitet.

Kommuner och regioner styrs av folkvalda politiker i kommun- och regionfullmäktige.

Vad gör regionfullmäktige?

Regionerna styrs av folkvalda politiska församlingar som kallas regionfullmäktige – det högst beslutande organet på regional nivå. I mars förra året fanns det knappt 4 600 förtroendevalda politiker i Sveriges regioner, varav 94 procent bedrev arbetet utanför sitt vanliga jobb.

Regionfullmäktige fattar beslut om regionernas verksamhet och ekonomi, däribland skattesats och budget. De väljer även ledamöter till styrelsen och nämnderna, samt ersättare till dessa.

Vad gör kommunfullmäktige?

Sveriges kommuner styrs, liksom regionerna, av politiska församlingar som valts direkt av folket. I mars 2021 fanns det drygt 38 000 förtroendevalda politiker inom kommunernas styrelser och nämnder, varav 97 procent skötte uppdraget vid sidan av sitt vanliga jobb. 

Kommunfullmäktige är det högst beslutande organet på kommunnivå. De sköter bland annat frågor om inriktning, verksamhet och ekonomi, däribland beslut om budget, skattesats och avgiftssats för kommunal service. 

De väljer även ledamöter till styrelsen och nämnderna, samt ersättare till dessa.

Vad sköter regionerna?

Sveriges regioner sköter de mer omfattande samhällsfrågorna som kräver större ekonomiska resurser, och som ofta är gemensamma för stora geografiska områden. Här inkluderas hälso, sjuk- och tandvård, kollektivtrafik, kultur och tillväxt.

Information om vad de olika partierna vill införa, förändra och fokusera på på regional nivå finns att läsa på deras respektive hemsidor.

Vad sköter kommunerna?

Sveriges kommuner ansvarar för en stor del av samhällsservicen som finns där du bor, däribland förskola, skola, äldreomsorg och socialtjänst. 

Information om vad de olika partierna vill införa, förändra och fokusera på på kommunal nivå finns att läsa på deras respektive hemsidor.

Källor: SKR, Regeringen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

"Prata mer om relationer och sex med era barn"

Prata mer om relationer och sex med era barn. Det är uppmaningen från Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) efter att en ny undersökning visar att bara hälften av alla föräldrar gör det.

Morgonens nyheter

Här är morgonens nyheter i korthet.

Polisen i Göteborg rapporterar om uppdatering

"Den anmälda försvunna kvinnan från ett äldreboende i Majorna är anträffad.", skriver polisen på sin hemsida.

Ekholm: Vi ser en svår marknad

Det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet. Vi ser en svår marknad. Vi har motvind helt enkelt, säger vd Börje Ekholm.