Vad tycker riksdagspartierna i frågan om invandring? Nyheter24 sammanfattar frågan, parti för parti
Vad tycker riksdagspartierna i frågan om invandring? Nyheter24 sammanfattar frågan, parti för parti - Foto: Christine Olsson/Stina Stjernkvist/SvD/TT

Valet 2022: Vilka partier vill ha mer invandring?

Inför riksdagsvalet 2022 är frågan om invandring en av de hetaste frågorna. Vilka partier vill ha mer invandring? Vilka partier vill ha mindre invandring?
Nyheter24 reder ut vad de olika partierna tycker i frågan.


Den 11 september är det val i Sverige och nu pågår ett intensivt kampanjande från riksdagspartiernas håll. 

Utöver politiska sakfrågor intresserar sig många för partiledarna, och inte sällan deras längd. Här kan du läsa mer om hur långa partiledarna är, och vem som är allra längst.

En fråga där det skiljer mer än bara centimeter mellan partiledarna är den om invandring. Nyheter24 har tagit reda på hur riksdagspartierna ställer sig – och det är en tydlig fördelning mellan blocken. 

Vill Sverigedemokraterna öka eller minska invandringen?

Sverigedemokraterna vill att invandringen ska vara begränsad till en mindre mängd flyktingar och att Sverige ska ta emot minst asylsökande i Europa, enligt en intervju med Jimmie Åkesson som du kan läsa här.

Partiet anser att anhöriginvandring inte får bidra till ökade segregation eller ”sociala eller ekonomiska problem”, vilket går att läsa i SD:s partiprogram.

Vill Kristdemokraterna öka eller minska invandringen?

I sitt partiprogram skriver KD att man vill föra en "stram migrationspolitik och kraftigt vill begränsa migrationen".

Kristdemokraterna vill prioritera de mest utsatta flyktingarna och flyktingar i närområdet. 

Vill Moderaterna öka eller minska invandringen?

Moderaterna anser att Sverige har för mycket invandring, och vill minska den kraftigt. 

"Sverige ska ta emot drygt 5 000 asylsökanden per år, vilket är betydligt färre än idag", skriver Moderaterna om invandring i sitt partiprogram.

Vill Liberalerna öka eller minska invandringen?

Även Liberalerna vill minska invandringen. I sitt partiprogram skriver L att det behövs ett ökat samarbete mellan polis och Migrationsverket. 

I ett förslag som Liberalerna la fram sommaren 2022 skriver partiet att det ska bli lättare att utvisa personer som begår brott, än det är idag.

Vill Centerpartiet öka eller minska invandringen?

På sin hemsida skriver Centerpartiet att de står för en reglerad invandring där EU tar en jämnare fördelning av flyktingar.

"Centerpartiet strävar efter öppna gränser, fri rörlighet samt en generös och human flykting- och invandringspolitik", går det att läsa på partiets hemsida.

Vill Socialdemokraterna öka eller minska invandringen?

Socialdemokraterna skriver i sitt program att partiet vill "värna om den reglerade invandringen", och att partiet "infört en ny, stramare asyllagstiftning så att färre söker sig till Sverige."

– Människor på flykt ska få hjälp, men fler länder måste vara med och dela det ansvaret, säger statsminister Magdalena Andersson (S) i en intervju på partiets Facebooksida.

Vill Vänsterpartiet öka eller minska invandringen?

Vänsterpartiet anser att invandring gör Sverige bättre, och skriver i sitt partiprogram att asylrätten ska försvaras. 

I en intervju med Svenska Dagbladet har partiledare Nooshi Dadgostar sagt att Vänsterpartiet vill återgå till en mer generös migrationspolitik. Hon gör ingen koppling mellan stor invandring och brottslighet:

– Det handlar inte om pigment, säger Dadgostar till SvD.

Vill Miljöpartiet öka eller minska invandringen?

I sitt partiprogram skriver Miljöpartiet att de vill att Sverige ska vara ett land som står för öppenhet och medmänsklighet. Enligt språkröret Märta Stenevi är vi kapabla att ta emot fler flyktingar än vi gör idag.

– Vi skulle ha möjlighet att ta emot betydligt fler än vi gör idag, sa Stenevi i SVT:s "30 minuter" förra året.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!