Det finns tre hinder som kan stoppa Ulf Kristersson från att bli statsminister.
Det finns tre hinder som kan stoppa Ulf Kristersson från att bli statsminister. - Foto: Fredrik Sandberg/Jonas Ekströmer/TT

Det här kan stoppa Ulf Kristersson från att bli statsminister

Högerblocket leder med ett mandat efter riksdagsvalet – men än är valet inte över. Här är tre scenarier som kan stoppa Ulf Kristersson från att bli Sveriges nästa statsminister.


Valrysaren pågår och det ser ut som att det blå blocket med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kommer att gå segrande ur striden i valet 2022

Då blir Kristersson inte statsminister

Det blå blocket hade på måndagen 175 mandat, jämfört med de rödgrönas 174, vilket kan göra att Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister. 

Men än är inget klart, och det finns flera hinder på vägen, skriver SvD.

Det röda blocket går om 

Alla röster är inte räknade än, så det är faktiskt inte ens säkert att det blå blocket kommer att kommer att vara i majoritet. På måndagsmorgonen ledde högerblocket med bara 47 000 röster – och upp till 250 000 röster är fortfarande oräknade. 

Ett preliminärt valresultat bör kunna presenteras på onsdag, om allt går som planerat. 

Någon bestämmer sig för att bli vilde

Ulf Kristersson måste ha stöd av 175 riksdagsledamöter för att bli statsminister. Det innebär att han behöver ha stöd av alla blå ledamöter för att bli Sveriges nästa ledare. 

Inom Liberalerna har det varit mycket oenigheter kring hur partiet ska se på ett samarbete med SD. Därför är det inte helt omöjligt att någon skulle välja att inte rösta ja för M-ledaren. 

Genom åren har SD haft en del ledamöter som uteslutits eller slutat och istället blivit politiska vildar – och de skulle då kunna sätta käppar i hjulen för Kristersson. Det är däremot inte så troligt att det hinner hända innan statsministeromröstningen. 

Ulf Kristersson får inte ihop det 

Varken Moderaterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna vill ha med Sverigedemokraterna i regeringen, och SD har inte ställt ett ultimatum – än. 

Men på måndagsmorgonen sa SD:s partisekreterare Richard Jomshof att partiet kommer ställa en hel del krav framöver gällande ministerposter, läs mer om Sverigedemokraternas krav här.

Tidigare har SD sagt att de kommer "kräva stora sakpolitiska eftergifter" om partiet ska släppa fram Kristersson, trots att de har fler mandat än Moderaterna. 

Skulle Ulf Kristersson däremot ge vika för SD, är risken stor att han blir av med stödet från KD och Liberalerna.  

Sugen på att läsa mer? Alla vår artiklar om valet 2022 hittar du här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.