Här kan du höra Nyheter24:s tidigare intervju med Julia Kronlid om evolutionsteorin.
Här kan du höra Nyheter24:s tidigare intervju med Julia Kronlid om evolutionsteorin. - Foto: Nils Petter Nilsson/TT och Nyheter24

Julia Kronlid pressas om evolutionsteorin – se hennes tidigare uttalande här

Inför måndagens talmansomröstning svarade Julia Kronlid (SD) att hon inte ifrågasätter evolutionsteorin. I en intervju med Nyheter24 i Almedalen 2014 lät det något annorlunda.
– Man kan till exempel föra ett samtal kring hur den första encelliga varelsen, som allting härstammar ifrån, kom till, svarade hon då.


Klockan 11 på måndagen samlades riksdagen för att välja talman och tre vice talmän. Som andre vice talman har M, SD, KD och L nominerat Sverigedemokraternas Julia Kronlid. Här kan du läsa allt om Julia Kronlid.   

Julia Kronlid har fått kritik för att ha arbetat för att begränsa aborträtten. Kritikerna menar att Kronlid under sin tid i riksdagen lagt flera motioner som bland annat Annika Strandhäll (S) har beskrivit som ”abortkritiska”.

Julia Kronlid (SD) pressades om abortfrågan och evolutionsteorin

Under måndagsmorgonen fick hon frågor om detta av journalister på plats i riksdagen, och svarade då att hon står bakom svensk abortlagstiftning. 

Kronlid har även kritiserats för sin syn på evolutionsteorin. I en intervju med Fri Tanke har hon sagt att den kan presenteras som en teori bland andra, något som hon pressades om i riksdagen under måndagen. 

– Jag tycker det är ganska tramsigt. Det var en djupt personlig intervju för längesen och jag tycker det är helt irrelevant för mig i mitt uppdrag som talman och min politiska gärning. Min politiska gärning i riksdagen har handlat om att jag har varit utrikespolitisk talesperson i många år och sedan har jag hand om socialförsäkringsfrågorna. Det är de frågor som jag drivit i riksdagen, säger Kronlid till Expressen

Även till Aftonbladet säger Kronlid att hon inte ifrågasätter evolutionsteorin. 

Julia Kronlids tidigare uttalande om evolutionsteorin: "Finns inget svar"

När Nyheter24 träffade Julia Kronlid i Almedalen 2014 fick hon även då frågan kring hur hon ställer sig till evolutionsteorin. Hon förklarade då att det inte är någon fråga hon driver politiskt, men att hon tycker det ska kunna ifrågasättas. 

– Jag tycker det är viktigt att det råder yttrandefrihet och åsiktsfrihet även i den här frågan. Det jag kan tycka är tråkigt är att, när det kanske inte ens handlar om religion, kanske vissa forskare kan ställa lite frågetecken kring hur det här har skett, säger hon i intervjun.

Kronlid förklarade då att hon tycker att vissa delar av evolutionsteorin kan diskuteras. 

– Man kan till exempel föra ett samtal kring hur den första encelliga varelsen, som allting härstammar ifrån, kom till. Hur kom den till och varför? Det är en fråga som jag tycker kan vara värt att fundera över. Det finns inget svar på det.  

Julia Kronlid intervjuades av Nyheter24 i Almedalen 2014.

Julia Kronlid om evolutionsteorin: "Jag var inte där då"

Vad tror du på när det kommer till evolutionen?  

– Jag är troende och i det ingår att man tror på en Gud, någon typ av högre makt. Jag tror att det finns en Gud som ligger bakom denna fantastiska skapelse. Det är bara att titta på hur människan fungerar och hur ett barn blir till, säger hon och fortsätter: 

– Jag tror att det är för fantastiskt för att det bara ska ha kunnat komma till av en encellig klump, helt sporadiskt. 

När Nyheter24:s reporter frågar henne om hon tror att människans historia endast är 6 000 år gammal svarar hon följande. 

– Jag var inte där då, jag levde inte då. Jag vet inte om du gjorde det heller? Jag har inte forskat heller kring det. Jag har ingen avsikt att bedöma hur gammal jorden är. 

Hur ska man då förhålla sig till exempel till krita-perioden och dinosaurier?

– Jag vet inte om jag vill gå in på sådana detaljer, nej.

Se hela intervjun med Julia Kronlid i spelaren ovan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.