Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu tror miljöpartisterna på systemet

Gröna sympatisörer har blivit mer välvilligt inställda till...
1 av 2

Gröna sympatisörer har blivit mer välvilligt inställda till...

ULF PALM/Scanpix

...The Man. Eller det politiska systemet.
2 av 2

...The Man. Eller det politiska systemet.

Nyheter | 23/03/2010 11:26

Miljöpartiets sympatisörer har blivit salongsfähiga - och tror numera på det politiska systemet.

I takt med att miljöpartiet i allt högre utsträckning blivit en del av etablissemanget har också dess sympatisörer "kammat sig och skaffat jobb".

Numera är de gröna väljarna mer benägna att uttrycka förtroende för hela det politiska systemet, skriver Göteborgs-Posten, som redogör för ny forskning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

I och med att miljöpartiet har regeringsmakten inom räckhåll har systemkritiska gräsrotsaktivister förvandlats till välkammade samhällsmedborgare.

Statsvetaren Lennart J Lundqvist kallar det för hemmaplanshypotesen.

– När ens eget lag är i regeringsställning stiger förtroendet, säger han till GP.

Men fortfarande dröjer sig den gamla systemkritiken kvar bland många mp-sympatisörer - något som förvånat forskarna.

– Vi hade trott att det skulle bli en raketspurt i förtroende under 2009 när partiet nu närmar sig makten. Men så verkar det inte ha blivit.

– Vi trodde att hemmaplanseffekten skulle bli starkare. Men det är en motstridig bild, säger Lennart J Lundqvist till GP.

Men ändå har de väljare som sympatiserar med miljöpartiet ett betydligt större förtroende för politiker och demokratin än före valet 2006. Värdet är till och med lite högre än hos socialdemokratiska väljare.