Onsdag 14 Apr
Stockholm

Anna Sjödin: "Crazy Horse-drevet gjorde mig erfaren"

Anna Sjödin och Thomas Hartman
1 av 3
Anna Sjödin och hennes man Thomas Hartman. Foto: Ingiberg Olafsson
Anna Sjödin
2 av 3
Vem bryr sig? Inte tuffa Anna Sjödin i alla fall…. Foto: SCANPIX
… fastän mediedrevet var blodigt.
3 av 3
… fastän mediedrevet var blodigt. Foto: SCANPIX

Tidigare förbundsordföranden för SSU är aktuell med en ny bok - men bryr sig inte längre om det som varit.

0 Kommentarer
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Anna Sjödin

Anna Sjödin är socialdemokrat och socionom. Anna var förbundsordförande för SSU under år 2005 - 2006, och vicepresident i International Union of Socialist Youth, IUSY. Sedan 2008 är Anna Sjödin rektor för Vindelns folkhögskola.

Tillsammans med sambon Thomas Hartman har Anna Sjödin gett ut boken Vem bryr sig? om Crazy Horse-skandalen och dess efterspel.

År 2006 greps socialdemokraten Anna Sjödin, 39, utanför den numera nedlagda sunkkrogen Crazy Horse efter ett våldsamt bråk med dörrvakterna.

Händelsen satte i gång en av årtiondets största politiska skandaler - där Anna Sjödin pekades ut som boven i dramat.

I boken Vem bryr sig? skriver nu Anna Sjödin tillsammans med sin sambo Thomas Hartman, 41, socialdemokratisk skribent om mediernas bevakning och det juridiska efterspelet.

Hur känns mediedrevet nu i efterhand?

– Det som hände mig är inget jag funderar över i dag. Men man lär sig mycket av att vara med i ett drev. Jag ser det som en stor erfarenhet, berättar Anna Sjödin för Nyheter24.

– Min situation var inte annorlunda än någon annans. Det var samma logik som det alltid är. Det utspelar sig ett drama där någon är ond och någon är god. Medierna har redan från början bestämt sig för vad de ska skriva, där verkligheten med alla dess sidor aldrig kommer att speglas. Det är ganska meningslöst att hävda sin rätt i ett drev. I drevläget kan man bara pudla. Det finns ingen annan utväg. Det är omöjligt att byta roll mitt i dramat.

Hur hanterade du situationen när drevet var vid liv?

– Jag valde att vara tuff, stå för det jag tyckte och försöka förklara min version. Men jag märkte snabbt att ju mer man står på sig och hävdar sin rätt, desto roligare blir jakten för medierna.

Fick du chans att förklara dig när drevet var över?

– Nej, inte riktigt, och inga journalister var intresserade av att granska domen heller. De flesta medier rapporterar på samma sätt och springer efter samma boll. Jag hade inte heller något behov av att i efterhand berätta att det jag sagt var korrekt. Jag vill bara att medier ska börja titta på all fakta.

Vad fick du för respons från allmänheten?

– Journalister får inte glömma att om de ger en för många förenklingar av en händelse, tappar de förtroende bland folk. Människor hade aldrig uppfattningen av att bara den medialabilden stämde. De har börjat lära sig att granska media. Jag fick ett oerhört stort stöd av olika människor.

Hur smutsig tror du årets valrörelse blir?

– Det är ju media själva som driver fram det smutsiga. Man skulle önska lite mer transparens. Media är också makthavare och på samma sätt som politiker granskas vill man kunna granska dem. Men de tenderar att skriva ännu mer "svart på vitt" för varje dag som går med förenklade texter och halva sanningar. Det är så utvecklingen går. Det är ju säljande med drama och tydliga huvudroller. Men världen ser inte ut så och därför bör inte rapportering göra det heller. Det är viktigt att man har en journalistik som fungerar i en demokrati.

Hur politiskt aktiv är du i dag?

– Jag föreläser, debatterar och skriver och har dessutom ett "vanligt" jobb. Boken går jättebra, och vi åker runt och pratar mycket om den. Det känns jätteroligt att lyfta fram berättelser i Sverige som oftast inte hörs. Hemlöshet, psykisk sjukdom och ensamhet är stora problem som inte får särskilt stor uppmärksamhet inom den politiska debatten.

Har du några planer på att bli aktiv inom ett parti igen?

– Nej, jag har inga planer på att göra comeback. Men helt politiskt oengagerad skulle jag aldrig vara. Nu jobbar jag på en skola. Det känns bra att kunna koppla samman politik med vardag.

Hur ser du på din tid som förbundsordförande?

– Det som hände mig, påverkar inte min bild av tiden som förbundsordförande. Jag är otroligt tacksam för den period jag hade som SSU:s förbundsordförande. Jag kände verkligen att jag kunde påverka viktiga händelser och beslut.

0 Kommentarer
Kopiera länk
Dela