Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristdemokraterna vill införa domstolsplikt

HENRIK MONTGOMERY/AP/Scanpix

Nyheter | 03/06/2010 09:14

Kristdemokraterna vill införa en amerikansk modell i rättsprocessen.

Kristdemokraterna är kritiska till det nuvarande nämndemannasystemet i svenska domstolar. Nämndemännen lottas ut från domstolarnas lekmän och speglar, enligt kd, inte befolkningen.

Därför vill kristdemokraterna införa ett system med domstolsplikt där alla medborgare ska kunna kallas in och göra en tvåårig insats efter utbildning.

– Vi har utgått från resonemanget om verklighetens folk. Det blir ett slags civil värnplikt i domstolen. Det ska vara mycket tunga skäl, cancerbehandling till exempel, för att inte delta om man blir utvald, säger kd:s vice partiordförande Maria Larsson till Svenska Dagbladet.

Förslaget finns med kristdemokraternas välfärdsproposition som presenteras i dag.

Socialdemokraternas Thomas Bodström (s), tidigare justitieminister, är också kritisk mot det nuvarande systemet men inte helt övertygad om att kd:s förslag skulle vara genomförbart.

– I så fall måste man gå över helt till ett amerikanskt system med en jury som bara avgör om den åtalade är skyldig eller oskyldig. Svenska nämndemän måste ta ställning till fler komplicerade rättsfrågor som brottsrubricering, skadestånd, förverkanden. Då måste man ha ett engagemang och intresse, man kan inte tvinga människor till det, säger han till SvD.