Fler ledande Sverigedemokrater känner igen sig Staffan Danielssons åsikter.
1 av 4
Fler ledande Sverigedemokrater känner igen sig Staffan Danielssons åsikter. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Fredrick Federley tycker att alla ska få föra fram sina åsikter inom centern.
2 av 4
Fredrick Federley tycker att alla ska få föra fram sina åsikter inom centern.
Centerpartisten Ilan Sadé tycker att Sverigedemokraterna är det enda partiet som pekar på problemen med invandringen.
3 av 4
Centerpartisten Ilan Sadé tycker att Sverigedemokraterna är det enda partiet som pekar på problemen med invandringen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Josef Fransson vill knuffa in Staffan Danielsson i SD.
4 av 4
Josef Fransson vill knuffa in Staffan Danielsson i SD. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Centerpartiet och Sverigedemokraterna allt bättre vänner?

Ilan Sadé vill se en kraftigt minskad invandring från Mellanöstern och Afrikas horn.


Det här är Ilan Sadé

Ilan Sadé är vice ordförande i Centerpartiets Malmöstyrelse. Han föddes 26 augusti 1978 i Israel men flyttade till Skanör 1980 tillsammans med sina föräldrar.

2004 tog han en juristexamen från Lunds Universitet.

Han har varit ordförande i Centerns högskoleförbund mellan 2003 till 2006. Inför valet 2006 stod han som nummer två på centerpartiets lista i skånska regionfullmäktigevalet i Malmö valkrets.

MALMÖ/STOCKHOLM. Centerpartisten Ilan Sadé har anklagats för att lyfta fram Sverigedemokraterna som ett föredöme. Allting började med en artikel på debattsidan Newsmill där han hävdar att partiet måste ompröva sin invandring- och integrationspolitik och därmed kraftigt minska invandring från Mellanöstern och Afrikas horn.

– De ska erkännas att SD är det enda riksdagspartiet som pekar på problem med invandringen, säger Ilan Sadé, till Nyheter24.

Uppmärksamheten kring Sadés åsikter tog ytterligare en vändning när han intervjuades i Sydsvenskan.

"De har en bra verklighetsbeskrivning", ska han ha sagt om Sverigedemokraterna i intervjun. Något som han nu menar är en felaktig citering från Sydsvenskans håll.

– Jag vet inte vad sd:s politik går ut på i detalj heller. Jag struntar i vad Sverigedemokraterna håller på med. Jag tycker att de är de enda som har förhållit sig till det här problemet, säger Ilan Sadé till Nyheter24.

Tror du att det finns fler inom ditt parti som håller med dig?

– Det tror jag absolut. Staffan Danielsson till exempel. Han har ju skrivit några debattinlägg på Newsmill också, säger Ilan Sadé.

En av debattartiklarna som centerpartisten och riksdagsledamoten Staffan Daniellson har skrivit har rubriken "Det finns en gräns för hur många flyktingar Sverige kan integrera". I artikeln skriver han att han bland annat:

"Jag delar Ilan Sadés analys att det inte går att motivera Sveriges mottagande av invandrare och flyktingar enbart med hänvisning till demografiska skäl, och att man gör det alldeles för lätt för sig när man hårddrar detta argument."

Sverigedemokrat vill knuffa centerpartist i "rätt riktning"

Men turerna tar inte slut där. Sverigedemokraten tillika riksdagsledamoten Josef Fransson kommenterade glatt Staffan Danielssons artikel på sin Facebooksida och öppnade upp för en eventuell värvning till just Sverigedemokraterna.

"Denna herre är ny i mitt utskott! Kanske någon man kan knuffa ytterligare något steg i rätt riktning! ;)", skriver Josef Fransson och länkar till Staffan Danielssons artikel.

Josef Fransson får stöd i sitt "värvningsförsök" av flera ledande Sverigedemokrater.

"Knuffa på Josef! bara knuffa!", skriver Christopher Larsson, ordförande i SD-fästet Karlskrona.

"Staffan Danielsson hade också 2009 ett uppmärksammat utspel om att förbjuda burkan i Sverige, vilket han nämner kort i sin debattartikel", kommenterar den högt uppsatte Pavel Gamov, Landstingsråd Uppsala län, gruppledare Uppsala kommunfullmäktige, distriktsordförande SD Uppland och förbundssekreterare SDU.

"Man får framföra vilka åsikter man vill"

Alla är dock inte del av centerpartisternas och sverigedemokraternas gillande inställning till varandra. Riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) är en av dem inom partiet som faktiskt svarade kritiskt på Ilan Sadés debattinlägg.

"Min partikamrat Ilian Sadé verkar se en huvudsaklig lösning på dagens integrationsproblem: att rangordna människor utifrån vilket land de kommer ifrån. Det är inte förenligt med centerpartistiska värderingar", skriver han som svar på Newsmill.

Federley menar dock att hans svar inte var så hårt eller menat som ett angrepp då han inte använde några hårda ord i texten.

Tycker du att Ilan Sadé ska byta parti om han känner som han gör?

– Nej det tycker jag inte. Man får framföra vilka åsikter man vill. Vi är ett parti med 70 000 medlemmar och alla kan inte ha samma åsikter. Jag delar inte centerpartiets åsikter i alla frågor. Men det har inte förekommit någon hets och det finns inga föremål för uteslutning eller liknande. Detta sagt med att jag inte läst repliken från honom, säger Fredrick Federley, till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.