Sverigedemokraterna har inte skrivit några motioner alls i en tredjedel av sina kommuner. Saknar de ett samhällsansvar eller beror det på att de är ett ungt parti?
1 av 2
Sverigedemokraterna har inte skrivit några motioner alls i en tredjedel av sina kommuner. Saknar de ett samhällsansvar eller beror det på att de är ett ungt parti? - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
SD:s pressekreterare Eric Myrin.
2 av 2
SD:s pressekreterare Eric Myrin. - Foto: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna skolkar i en tredjedel av kommunerna

I 89 av 247 kommuner där Sverigedemokraterna representeras har partiet inte lagt några egna förslag.


Mer om motioner

På riksdagsnivå har motionerna varit omdebatterade, till exempel i Nyheter24:s artiklar i förra veckan.

Vissa ledamöter menar att motionsskrivandet är "ett hån mot demokratin" eftersom man lägger förslag man vet att man inte kan få en majoritet bakom. Kanske är till och med Twitter och debattartiklar viktigare ibland? Andra hävdar att det fortfarande fyller en viktig demokratisk funktion att motionera i riksdagen.

SVERIGE. De har suttit i riksdagen i drygt ett år och i flera kommuner längre än så. Ändå har Sverigedemokraterna inte lagt fram någon motion alls i en tredjedel av de fullmäktige där deras ledamöter sitter.

– De saknar ett samhällsansvar som övriga etablerade partier har. De använder sig mest av retorik och demagogi och går till storms mot den förda politiken utan att egentligen ha egna alternativ som de driver. Då blir det lätt tomt och ihåligt, säger Marie-Louise von Bergmann-Winberg, statsvetare vid Mittuniversitetet, till Expo.

I framtiden ska SD-ledamöter utbildas i ungdomsförbundet

En av orsakerna till att SD är motionslösa i flera kommuner menar både hon och partiets pressekreterare Eric Myrin beror på bristande utbildning.

– Vi är ett ungt parti men vi ser hur ungdomsförbundet byggs upp och i framtiden så kommer man att utbildas i ungdomsförbundet för att därifrån plockas in i politiken, säger Myrin till Expo.

Han menar också att andra förklaringar är att partiets ledamöter inte får lika mycket insyn eftersom de inte får sitta med i nämnder och styrelser. Men de många tomma SD-stolarna i Sveriges kommuner är också en orsak.

Sverigedemokraternas ambition vad gäller motioner är att i framtiden ligga på samma nivå som de andra partierna, enligt Myrin.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.