Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. Han menar att landsdagarna inte kommer att gå till historien.
1 av 3
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. Han menar att landsdagarna inte kommer att gå till historien. - Foto: Privat
Erik Almqvist vill inte bli partiledare.
2 av 3
Erik Almqvist vill inte bli partiledare. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Jimmie Åkesson kan göra en Alf Svensson och sitta som partiledare i 25 år.
3 av 3
Jimmie Åkesson kan göra en Alf Svensson och sitta som partiledare i 25 år. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Erik Almqvist: Jimmie Åkesson kan vara partiledare i 50 år

Nyheter24:s krönikör Alex Bengtsson sammanfattar Sverigedemokraternas landsdagar som en helg som inte kommer gå till historien.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Tre kvinnor in i nya partistyrelsen

Ny partistyrelse för Sverigedemokraterna:
Partiordförande: Jimmie Åkesson, 32 år från Sölvesborg (omval)  
Vice ordförande: Jonas Åkerlund, 62 år från Stockholm (omval)
Ande vice ordförande: Carina Herrstedt, 40 år från Landskrona (omval)
Ledamöter
Björn Söder, 35 år från Kristianstad (omval)
Per Björklund, 59 år från Karlskrona (omval)
Mattias Karlsson, 34 år från Lund (omval)
Richard Jomshof, 42 år från Karlskrona (omval)
Lars Isovaara, 52 år från Skellefteå (omval)
Tony Wiklander, 72 år från Åstorp (omval)
Sven-Olof Sällström, 43 år från Östersund (omval)
David Lång, 39 år från Stockholm (omval)
Johnny Skalin, 33 år från Sundsvall (omval)
Erik Almqvist, 29 år från Lund (nyval)
Maria Edenhager, 50 år från Borlänge (nyval)
Therese Borg, 34 år från Eskilstuna (nyval)
Hanna Wigh, 25 år från Falköping (nyval)

GÖTEBORG. Det som började i kaos slutade med att "de fyras gäng" (Jimmie Åkesson, Björn Söder, Mattias Karlsson och Richard Jomshof) fick som man ville när principprogrammet med den nya formuleringen "socialkonservativt parti" röstades igenom med klar majoritet - 125 för och 28 emot.

– Man är fortfarande ett nationalistiskt parti. Man gör det här för att bredda sin politik säger man, men det fanns en röd tråd mellan varje presentation där de började med att säga att man ska bredda politiken. Sedan när Kent Ekeroth går upp och pratar om kriminalpolitik eller Richard Jomshof om skolan kom man tillbaka till invandringen efter tre, fyra minuter, säger Alex Bengtsson, utbildningschef på Expo och krönikör på Nyheter24.

SDU är en megafon för "bunkergänget"

Striden om nationalismen blev till slut ingen strid då motståndet var för svagt. Men trots det numerära underläget passade det så kallade "bunkergänget", med före detta partiledaren Mikael Jansson samt Patrik Ehn och David Lång, på att skicka sitt budskap till partitoppen via ungdomsförbundets (SDU) ordförande Gustav Kasselstrand för att visa att de står upp för nationalismen.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund har blivit traditionalisternas redskap i partiet. Man kan säga att Kasselstrand blivit en megafon för det gamla gardet. Men tittar man på röstsiffrorna har de inget större stöd, de har nog snarare tappat i stöd, säger Alex Bengtsson.

Men trots att SD antog det nya principprogrammet och att man nu officiellt försöker bredda sin politik så menar Alex Bengtsson att landsdagarna ändå inte kommer gå till historien. Det som delvis kan tolkas som nytt är att partiet nu har lämnat plats för kritiska röster i partistyrelsen då bland annat just Mikael Jansson (partiledare för SD mellan 1995-2005) röstades in.

– Man släpper in Mikael Jansson i värmen igen. Det hade inte varit aktuellt för fyra fem år sedan. Man släpper in oppositionen och det enda man kan tolka det som är att partiet har mognat när man har plats för högljudda kritiker, eller så har man vikt sig, säger Alex Bengtsson till Nyheter24.

"De villkorar vem som ska vara svensk"

Under helgen uppmärksammade även Alex Bengtsson i blogginlägget "Jimmie Åkesson vill bestämma vad du tycker" en viktig formulering i de nya principprogrammet:

”På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.”

– De har lagt till saker där de visar sitt rätta ansikte. De villkorar vem som ska vara svensk. Antirasister måste börja diskutera mer hur man ska angripa SD, poängterar Alex Bengtsson.

SD:s kronprins vill inte bli kung

Inför landsdagarna ställde Nyheter24 sex frågor till tre "SD-experter". En av frågorna handlade om Jimmie Åkesson och om det var någon som utmanade honom om partiledarposten. Niklas Orrenius, reporter på Sydsvenskan, lanserade Erik Almqvist som "SD:s kronprins".

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Det är smickrande att han har så höga tankar om mig, säger Erik Almqvist till Nyheter24.

Vill du bli partiledare?

– Nej, jag ser mig själv inte i den rollen. Vi har ett bra partiledarskap och jag tycker själv att det är ganska skönt att slippa vara i den rollen med den exponeringen.

När Jimmie Åkesson valdes som partiledare 2005 var det enligt Alex Bengtsson snack om att Åkesson kunde bli en ny Alf Svensson (tidigare ledare för KD) som kommer att sitta som partiledare i 25 år. Och det håller Erik Almqvist med om.

– Det hoppas jag. Hittills tycker jag Jimmie har växt hela tiden jag ser gärna att han sitter i 50 år, säger Erik Almqvist.

/
/
/