IF Metall Mälardalen fortsätter att gå hårt åt Sverigedemokraterna. Den 9 maj kommer de hålla en kurs om deras historia och ideologi.
1 av 3
IF Metall Mälardalen fortsätter att gå hårt åt Sverigedemokraterna. Den 9 maj kommer de hålla en kurs om deras historia och ideologi. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Stefan Löfven gick hårt åt SD i sitt förstamajtal innan valet 2010.
2 av 3
Stefan Löfven gick hårt åt SD i sitt förstamajtal innan valet 2010. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Här är inbjudan som skickades ut till medlemmarna.
3 av 3
Här är inbjudan som skickades ut till medlemmarna. - Foto: Faksimil IF Metall

ABF anordnar kurser – om Sverigedemokraterna

"Vi vill visa att SD inte är demokratiska, i alla fall om man kollar vad de härstämmar från." Nu rasar Sverigedemokraterna mot fackets SD-kurser.


Här är SD-kursen

Utbildningen är uppbyggt på fem avsnitt. Här är punkterna man kommer gå igenom.

1. Valresultat

2. Sverigedemokraterna och demokratin.

3. Sverigedemokraternas politik.

4. Hur de jobbar lokalt.

5. Europa.

Kursen äger rum den 9 maj på ABF i Eskilstuna. Man har även planer på flera kurser i Köping och Västerås.

ESKILSTUNA. Flera av de förtroendevalda IF Metall-medlemmarna har börjat rösta på Sverigedemokraterna. Därför satsar nu fackförbundet på att skicka medlemmarna på en SD-kurs som de till och med får ersättning för att gå på.

– Vi vill belysa vad det är för typ av parti. Många vill se dem som ett missnöjesparti som Ny Demokrati men det tycker jag inte att Sverigedemokraterna är. Vi vill visa att SD inte är demokratiska, i alla fall om man kollar vad de härstämmar från, säger Michael Wallbom, studieorganisatör IF Metall Mälardalen, till Nyheter24.

"Vi kan aldrig acceptera SD"

Som Nyheter24 har rapporterat om tidigare har IF Metall, under ledning av nye S-ledaren Stefan Löfven, jobbat hårt för att informera om SD:s politik. Inför valet 2010 samarbetade de med Expo där de besökte flera skolor runt om i landet.

"Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst, utan ett parti som står för något vi aldrig kan acceptera, sa Stefan Löfven enligt IF Metalls hemsida då.

SD: "Facket ska inte ägna sig åt politik"

Tillsammans med Expo utbildning och ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) anordnas nu en heldagskurs med titeln: Sverigedemokraterna - Ett parti som andra? Enligt inbjudan kommer man bland annat att prata om "Sverigedemokraterna och demokratin" och "Hur de jobbar lokalt". Men kritiken från SD lät inte vänta på sig.

– Frågan är vad de vill jobba för. Är det politik? Eller är det för bättre avtal för medlemmarna? Jag tycker det känns som en konstig särbehandling att man plockar ut ett parti på det sättet. Fackföreningar ska inte ägna sig åt politik. Det är inte det vi betalar dem för, säger Therese Borg, partistyrelsemedlem och Kommun - och landstingsfullmäktigeledamot Eskilstuna, till Nyheter24.

Kommer belysa Sverigedemokraternas historia

Enligt Expo kommer stora delar av kursen kommer handla om Sverigedemokraternas ideologi och historia.

– Vi vill belysa vad de står för och att SD:s politik inte är bra för IF Metall-medlemmarna. Om Therese Borg tror att fackföreningarna inte sysslar med politik har hon nog missat något, säger Niclas Nilsson, föreläsare på Expo utbildning, till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.