Sveriges Ornotologiska Förening varnar regeringen för den cypriotiska delikatessen ambelopoulia.
1 av 3
Sveriges Ornotologiska Förening varnar regeringen för den cypriotiska delikatessen ambelopoulia. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Fredrik Reinfeldt lär åka till Cypern - men han avråds från att äta av  alla öns läckerheter.
2 av 3
Fredrik Reinfeldt lär åka till Cypern - men han avråds från att äta av alla öns läckerheter. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Rödhaken är en av fåglarna som tillreds.
3 av 3
Rödhaken är en av fåglarna som tillreds. - Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX

Reinfeldt varnas för att äta småfågel

Cypern är ordförande i EU och Europas politiker väntas ta sig till ön. Men nu varnas regeringen för en cypriotisk delikatess, nämligen småfågel.


Miljontals dödade

Under 2010 dödades cirka 2,4 miljoner småfåglar på Cypern enligt siffror från BirdlifeCyprus.

SVERIGE. Under sensommaren och hösten ska hela Europas toppolitiker vallfärda till EU-ordföranden Cypern. Men nu varnar Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, för "det cypriotiska kökets mörka sidor".

I ett brev till stadsrådsberedningen uppmanar de statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra att inte äta delikatessen ambelopoulia som består av ett dussin småfåglar. Den är olaglig men serveras ändå på många restauranger i landet och den illegala jakten på fåglarna har ökat enligt föreningen.

"SOF föreslår också att statsministern även tar upp en diskussion om den illegala jakten. Denna jakt är nämligen en internationell angelägenhet eftersom den gäller våra europeiska fåglar, inte minst svenska flyttfåglar", skriver SOF på sin hemsida.

Fångas med nät och dödas med tandpetare

Fåglarna fångas vanligtvis på två olika sätt. Dels genom knappt synbara fiskenät i nylon som placeras mellan två träd, dels genom pinnar som sätts fast i träden med lim på så att fåglarna fastnar. Sedan dödas de genom att den som fångat dem sticker en tandpetare genom halsen.

/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!