Internbråken fortsätter. Sverigedemokraternas styrelse i distrikt Syd vill polisanmäla sin före detta ordförande Jens Leandersson.
1 av 5
Internbråken fortsätter. Sverigedemokraternas styrelse i distrikt Syd vill polisanmäla sin före detta ordförande Jens Leandersson. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Sverigedemokraten Jens Leandersson riskeras att polisanmälas av Sverigedemokraterna Syd:s styrelse.
2 av 5
Sverigedemokraten Jens Leandersson riskeras att polisanmälas av Sverigedemokraterna Syd:s styrelse. - Foto: Sverigedemokraterna
Enligt nuvarande ordförande för SD Syd Mikael Eskilandersson kommer ett nytt möte hållas den 26 augusti.
3 av 5
Enligt nuvarande ordförande för SD Syd Mikael Eskilandersson kommer ett nytt möte hållas den 26 augusti. - Foto: Sverigedemokraterna
Martin Kinnunen vill inte kommentera händelsen.
4 av 5
Martin Kinnunen vill inte kommentera händelsen. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Partisekreteraren Björn Söder försöker stoppa styrelsen från att anmäla Jens Leandersson.
5 av 5
Partisekreteraren Björn Söder försöker stoppa styrelsen från att anmäla Jens Leandersson.

Sverigedemokraterna vill polisanmäla eget toppnamn

SD Syd:s styrelse vill polisanmäla den kontroversielle Sverigedemokraten Jens Leandersson. Nu kan Nyheter24 avslöja att beslutet togs efter en intern omröstning där en oense styrelse är splittrad i frågan. Samtidigt försöker partisekreteraren Björn Söder stoppa anmälan.


Örfilade partikamrat

Den kontroverisielle Jens Leandersson har tidigare uppmärksammats för att han bland annat anklagats för, i en intern rapport, att ha slagit nuvarande ordförande Mikael Eskilandersson. 

Nyheter24 har också kunnat avslöja att Leandersson anklagats för att ha försökt sno åt sig SD Syd:s partistöd. 

Sverigedemokraternas styrelse i distrikt Syd vill polisanmäla sin före detta ordförande Jens Leandersson. Enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av har den nuvarande styrelsen genomfört en omröstning där beslut om att Jens Leandersson ska polisanmälas vann med rösterna 6-4. 

Nu kan Nyheter24 avslöja att polisanmälan handlar om en faktura från nätföretaget Dustin, där Leandersson ska ha köpt en hårddisk till sig själv för partiets pengar.

– Jag kan inte diskutera den saken. Vad styrelsen gör och inte gör är inte offentligt, säger SD Syd:s ordförande Mikael Eskilandersson till Nyheter24. 

Men finns det ett beslut om att polisanmäla Jens Leandersson?

– Nej, vi har inte tagit beslutet ännu i alla fall. Det är något som ska upp på nästa styrelsemöte då mer än hälften av ledamöterna ville ha ett nytt möte. 

Enligt ordförande Eskilandersson kommer det mötet att hållas den 26 augusti. Han hävdar också att Jens Leandersson är medveten om att styrelsen har tagit upp fakturan från Dustin. När Nyheter24 når Jens Leandersson per telefon säger han sig inte veta något om en polisanmälan. Han vill heller inte kommentera hur det känns att hans egna partikollegor vill gå så långt som en polisanmälan. Leandersson hävdar i stället att han köpte den externa hårddisken så att han skulle kunna använda den till att lagra filmer och bilder till SD Region Skånes hemsida.

– Det är ingen hemlighet att det finns meningsskiljaktigheter i vårt distrikt. Människor är beredda gå över lik, säger Jens Leandersson, regionråd och gruppledare i Region Skåne, till Nyheter24.

Från Sverigedemokraternas partilednings sida vill man inte kommentera frågan. Presschefen Martin Kinnunen vill inte heller säga om en polisanmälan är det bästa alternativet för att lösa en intern konflikt.

– Vad jag känner till har Sverigedemokraterna Syd inte lämnat in någon polisanmälan varför det inte finns något att kommentera. Vad gäller eventuella interna diskussioner inom Sverigedemokraterna Syd så är det ingenting riksorganisationen har för avsikt att kommentera, säger Kinnunen till Nyheter24.

"Tjafset startade i början av sommarn"

Enligt Nyheter24:s källor har styrelsen som vill polisanmäla Leandersson dock stött på motstånd från Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Nuvarande ordförande Mikael Eskilandersson vill dock inte säga om han diskuterat frågan med honom. 

Men från Jens Leandersson är det andra tongångar. 

– Jag, Mikael och Björn träffades och diskuterade frågan i början av sommaren. Jag tror att det var efter nationaldagen. Det var tjafs redan då.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!