Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kuppade bort SD - nu jagas han av Kronofogden

- 16/08/2012, 14:55 -
Jesper Lind kuppade in sig själv på SD:s post i kommunstyrelsen.

Jesper Lind kuppade in sig själv på SD:s post i kommunstyrelsen.

Sandvikens kommun / SCANPIX

Jesper Lind kuppade in sig som oppositionsråd för att motarbeta SD. Nu jagas han för skulder på över 300 000 kronor - och lyfter 20 000 i månaden från kommunen.

SANDVIKEN. 36-årige Jesper Lind blev rikskänd när han i december 2010 kuppade in sig själv som oppositionsråd i Sandviken - på ett av Sverigedemokraternas mandat. Målet? Att motarbeta SD. Mindre än två år senare sitter han med ett växande skuldberg hos Kronofogden - och "hans" parti rasar mot att han sitter på deras plats.

– Jag tycker det är olämpligt. Han lyfter 20 000 i månaden i arvode från kommunen och har inte ens suttit med på de senaste fullmäktigesammanträdena, säger Per Kihlgren, SD:s förstanamn i Sandviken, till Nyheter24.

Lind har länge varit skuldsatt men trots att han börjat betala av skulden (även med avdrag från arvodet från kommunen) har den bara växt. Det handlar bland annat om studiemedel och a-kassa som han är skyldig.

– Det hänger ihop med saker som hänt bakåt i tiden. Av hänsyn till andra personer vill jag inte gå in på några detaljer. Men jag har nu kommit överens med fordringsägarna om betalningsplaner. Det känns jätteskönt att ha kommit så långt, sa han till Arbetarbladet i oktober förra året om sina skulder.

Valdes på skämt - kuppade sig in i styrelsen

Jesper Lind kom in i fullmäktige för Sverigedemokraterna i valet 2010. Detta efter att två av fyra personer på partiets lista hoppat av och en väljare skrivit hans namn på en valsedel - en gammal elev till före detta gymnasieläraren Lind som gjorde det på skämt. Till skillnad från andra partier hade SD inte en skyddad lista, vilket möjliggjorde valet av Lind.

I december 2010 föreslog han sedan sig själv som oppositionsråd i Sandvikens kommunstyrelse - på SD:s plats. Normalt sett är det kutym i fullmäktige att inte lägga sig i andra partiers namnfrågor. Ändå var det fyra anonyma politiker som röstade för Lind i den slutna omröstningen. Bara en person (utöver honom själv) röstade på förstanamnet Per Kihlgren.

– Det har fungerat ganska bra i alla fall. Enda skillnaden är att han har vår plats i kommunstyrelsen. Men sådana är reglerna, säger Kihlgren.

– Det har varit ganska tyst från Sverigedemokraterna. De har inte varit uppe i talarstolen och de har inte skrivit några motioner. Jag ifrågasätter hur intresserade de är egentligen. Hans sambo (Ing-Britt Olsson, också fullmäktigeledamot, reds. anm.) har inte ens varit på mötena, har Jesper Lind tidigare sagt till Nyheter24.

Nyheter24 har förgäves sökt Jesper Lind.