Jesper Lind kuppade in sig själv på SD:s post i kommunstyrelsen.
Jesper Lind kuppade in sig själv på SD:s post i kommunstyrelsen. - Foto: Sandvikens kommun / SCANPIX

Kuppade bort SD - nu jagas han av Kronofogden

Jesper Lind kuppade in sig som oppositionsråd för att motarbeta SD. Nu jagas han för skulder på över 300 000 kronor - och lyfter 20 000 i månaden från kommunen.


SD:s problem med avhoppare

Efter valet 2010 gjorde Svenska Dagbladet en granskning av Sverigedemokraterna i Sveriges kommuner. Den visade att det totalt handlade om 63 tomma stolar i Sveriges kommunfullmäktige. I 52 kommuner saknade de ledamöter till sina platser. I ytterligare 51 saknades ersättare vilket öppnar för fler tomma stolar om någon hoppar av.

SANDVIKEN. 36-årige Jesper Lind blev rikskänd när han i december 2010 kuppade in sig själv som oppositionsråd i Sandviken - på ett av Sverigedemokraternas mandat. Målet? Att motarbeta SD. Mindre än två år senare sitter han med ett växande skuldberg hos Kronofogden - och "hans" parti rasar mot att han sitter på deras plats.

– Jag tycker det är olämpligt. Han lyfter 20 000 i månaden i arvode från kommunen och har inte ens suttit med på de senaste fullmäktigesammanträdena, säger Per Kihlgren, SD:s förstanamn i Sandviken, till Nyheter24.

Lind har länge varit skuldsatt men trots att han börjat betala av skulden (även med avdrag från arvodet från kommunen) har den bara växt. Det handlar bland annat om studiemedel och a-kassa som han är skyldig.

– Det hänger ihop med saker som hänt bakåt i tiden. Av hänsyn till andra personer vill jag inte gå in på några detaljer. Men jag har nu kommit överens med fordringsägarna om betalningsplaner. Det känns jätteskönt att ha kommit så långt, sa han till Arbetarbladet i oktober förra året om sina skulder.

Valdes på skämt - kuppade sig in i styrelsen

Jesper Lind kom in i fullmäktige för Sverigedemokraterna i valet 2010. Detta efter att två av fyra personer på partiets lista hoppat av och en väljare skrivit hans namn på en valsedel - en gammal elev till före detta gymnasieläraren Lind som gjorde det på skämt. Till skillnad från andra partier hade SD inte en skyddad lista, vilket möjliggjorde valet av Lind.

I december 2010 föreslog han sedan sig själv som oppositionsråd i Sandvikens kommunstyrelse - på SD:s plats. Normalt sett är det kutym i fullmäktige att inte lägga sig i andra partiers namnfrågor. Ändå var det fyra anonyma politiker som röstade för Lind i den slutna omröstningen. Bara en person (utöver honom själv) röstade på förstanamnet Per Kihlgren.

– Det har fungerat ganska bra i alla fall. Enda skillnaden är att han har vår plats i kommunstyrelsen. Men sådana är reglerna, säger Kihlgren.

– Det har varit ganska tyst från Sverigedemokraterna. De har inte varit uppe i talarstolen och de har inte skrivit några motioner. Jag ifrågasätter hur intresserade de är egentligen. Hans sambo (Ing-Britt Olsson, också fullmäktigeledamot, reds. anm.) har inte ens varit på mötena, har Jesper Lind tidigare sagt till Nyheter24.

Nyheter24 har förgäves sökt Jesper Lind.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.