Onsdag 20 Okt
Stockholm

Från Kebnekaise till Madrid - så semestrade riksdagsledamöterna

Studieresa, Göta Kanal-sim och toppen av Kebnekaise. Här är riksdagsledamöternas sommar.
1 av 11
Studieresa, Göta Kanal-sim och toppen av Kebnekaise. Här är riksdagsledamöternas sommar. Foto: Montage
Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson på toppen av Kebnekaise.
2 av 11
Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson på toppen av Kebnekaise. Foto: Privat
Monica Green (S) efter Göta Kanal-simmet.
3 av 11
Monica Green (S) efter Göta Kanal-simmet. Foto: Privat
Och i Socialdemokraternas kägelsspelslag på riddarveckan i Hova.
4 av 11
Och i Socialdemokraternas kägelsspelslag på riddarveckan i Hova. Foto: Privat
Anna Steele (FP) matar getter i Provence.
5 av 11
Anna Steele (FP) matar getter i Provence. Foto: Henrik Lundin
Hon och fästmannen körde genom Gorges de Verdun.
6 av 11
Hon och fästmannen körde genom Gorges de Verdun. Foto: Henrik Lundin
Men passade även på att ta ett dopp.
7 av 11
Men passade även på att ta ett dopp. Foto: Henrik Lundin
Caroline Szyber (KD), Mathias Sundin (FP), Roger Haddad (FP), Johan Linander (C) och Emil Källström (C) åkte till världens mest slutna land.
8 av 11
Caroline Szyber (KD), Mathias Sundin (FP), Roger Haddad (FP), Johan Linander (C) och Emil Källström (C) åkte till världens mest slutna land. Foto: Caroline Szyber
9 av 11
10 av 11
Lars Ohlys (V) torp i Södermanland, som rustats upp under sommaren.
11 av 11
Lars Ohlys (V) torp i Södermanland, som rustats upp under sommaren. Foto: Privat

Var hängde Lars Ohly i stället för i Almedalen? Vilka besteg Sveriges högsta berg? Vi har svaren på hur riksdagens ledamöter tillbringade sommaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så genomfördes enkäten

Den 14 augusti skickades två frågor via mejl till samtliga ordinarie ledamöter i riksdagen. Frågorna som ställdes var:

– Hur har du tillbringat sommaren?

– Vad blir den viktigaste frågan i riksdagen i höst?

Ett påminnelsemejl skickades ut cirka två veckor senare. 113 ledamöter svarade på enkäten.

Den skickades endast till 347 personer eftersom både Johnny Munkhammar (M), Carina Moberg (S) och William Petzäll tragiskt avlidit under sommaruppehållet.

STOCKHOLM. Nu börjar de komma tillbaka till riksdagen, en efter en - de folkvalda ledamöterna. De som stiftar lagarna i Sverige. Efter Almedalsveckan i början av juli har det i stort sett varit knäpptyst - till nu. Det här är nämligen vad våra politiker haft för sig under sommaruppehållet.

Solveig Zander (C) och Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson har båda lyckats med bedriften att bestiga Kebnekaise. De gjorde det ungefär samtidigt, något som dock inte var planerat.

– Nej, men vi mötte henne dagen efter vår vända till toppen när vi var på väg ner till Nikkaloukta igen. Jag upptäckte att hon inte hade några vandringsstavar vilket vi hade haft stor glädje av så jag lånade ut mina, säger Henriksson till Nyheter24 om när hon träffade Zander.

Centerledamoten berättar lyriskt om stunden på Sveriges högsta punkt.

– Belöningen var att stå på toppen och titta ut över kungadömet Sverige. Så nu har jag varit på både högsta och lägsta punkten i Sverige (utanför Kristianstad, reds. anm), säger Zander.

En annan våghals var Anna Steele (FP). Så här berättar hon själv:

– Har gjort en femdagars semesterresa till Cote d' Azur och Provence och kört genom Gorges de Verdun. Jag som är extremt höjdrädd vågade inte köra utan satt fastklamrad i passagerarsätet och bara hoppades att vi skulle vara framme i Grasse snart! Det tog timmavis! När vi kom hem till Sverige hade man även gjort samma tur i Top Gear, det var kul att se, säger hon.

Redan i början av sommaren var fyra av riksdagsledamöterna på studieresa till Nordkorea, något Nyheter24 tidigare kunnat visa exklusiva bilder från. Emil Källström (C), Johan Linander (C), Caroline Szyber (KD), Roger Haddad (FP) och Mathias Sundin (FP) var och besökte Kim Jong-Uns mycket stängda land.

Inte Almedalen för Ohly - ångrade sig

En som valde bort Almedalen för första gången på 15 år var Vänsterpartiets tidigare ledare Lars Ohly. Men han ångrade sig när han följde spektaklet via medierna i stället för på plats.

– Nästa år åker jag nog dit igen, att följa veckan från fastlandet var inte samma sak, säger han.

I stället fick torpet i Södermanland mycket uppmärksamhet. Och den som följer Ohly på sociala medier vet vid det här laget att det varit många trevliga fikastunder samt aktiviteter med hunden Kanel.

– Många trevliga besök har vi fått. Vi har byggt om köket så att vi nu har rinnande vatten, säger Lars Ohly.

Fullt upp för SD-Söder

En som säkerligen haft fullt upp efter många kontroversiella uttalanden från lokala företrädare är Sverigedemokraternas partisekreterare och gruppledare Björn Söder.

– Mycket av min tid har fått gå till det organisatoriska arbetet inom partiet när riksdagen varit stängd. Utöver det har jag även fått vila ut. Bland annat har jag rest till den vackra staden Madrid med min fästmö, säger han.

Monica Green (S) har också haft fullt upp - av motionerande.

– Jag har cyklat Vätternrundan i ösregn, simmat Göta Kanal-simmet och gympat med Friskis och svettis i Boulonierskogen i Skövde. En annan rolig grej var att delta i socialdemokraternas kägelsspelslag på Hova Riddarvecka, säger hon.

Barn, barnbarn och bröllop

Flera politiker har givetvis tagit tillfället i akt under sommaren för att umgås lite extra med familjen. Och det har inte varit helt händelsefattigt. Fredrik Malm (FP) har blivit pappa för andra gången, Göran Lindell (C) har blivit farfar för första gången. Maria Lundqvist-Brömster (M) har hunnit med att bli både farmor och mormor. Ulla Andersson (V) har varit på sin dotters bröllop i Toscana - Walburga Habsburg Douglas (M) har varit på tre stycken:

– Jag har sex syskon och 21 syskonbarn, varav några börjar komma i giftasvuxna ålder, säger hon om det.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra sammanfattar dock det vanligaste svaret bäst med sin beskrivning av hur hon spenderat sommaren.

– I lugn och ro med familj och vänner, med bara lite jobb mellan varven.

Här är alla ledamöternas svar på frågan "hur har du spenderat sommaren?". På måndag kommer del två i enkäten, om vilka frågor som blir de viktigaste i riksdagen under hösten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela