Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker: Färgade invandrare kan inte anpassa sig

- 18/08/2012, 12:34 -

Scanpix

Christer Schoultz lämnade sina uppdrag. Nu har Magnus Ingwall, från samma SD-distrikt, pratat om rasgränser och hur de kemiskt ska lösas upp.

ÖREBRO. Sverigedemokraterna i Karlskoga och Örebro har varit i blickfånget den senaste tiden. Detta mycket på grund av ledamoten Christer Schoultz som på onsdagen lämnade sina uppdrag efter en rad rasistiska uttalanden på bland annat twitter. Nu har en av hans kollegor varit i farten.

Magnus Ingwall, vice ordförande i SD Örebro län, har kommenterat SD Karlskoga-Degerfors skrivelse som gör skillnad på olika invandrare.

– Av kulturella skäl är det svårare, man smälter inte in i samhället som en färgad person på samma sätt som om man har kaukasisk bakgrund. Men numera är vi vana. Min pappa, som är stockholmare, han tappade ju hakan när han fick se en neger. Nu är det inte lika ovanligt som det var då. Om ett par generationer har nog detta lösts rent kemiskt, om inte annat så blandas det väl upp över rasgränserna också. Jag tycker att det är bra, man ska bedöma individer efter vilka det är, sa han till Expo i ett uttalande.

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna i Karlskoga har en skrivelse på sin hemsida där de kräver att all invandring av araber och afrikaner till Sverige stoppas. Formuleringen har kritiserats av partiets presschef Martin Kinnunen som dock förstår vad det är distriktet menar med skrivelsen - nämligen att stoppa asylinvandring.

"Olika sätt att smälta in på"

Nyheter24 frågar SD:s ordförande i Örebro län, Daniel Spiik vad han tycker om den senaste tidens uttalanden från det egna partiet.

– Jag har inte hunnit läsa artikeln där Magnus Ingwall uttalar sig, men som jag ser det så är det ett sätt att konstatera att det finns olika sätt att smälta in på, säger Daniel Spiik.

Så hur ska en färgad person från till exempel Afrika smälta in i det svenska samhället?

– Visst finns det skillnader för att folk ska kunna smälta in, det blir lättare om de kan acklimatisera sig så mycket som möjligt och till stor del ansluter sig till den kultur som majoriteten består av. 

Vad menar du med att de ska ansluta sig?

– Muslimer behåller sina kläder på i badhusen och tillåter inte sexualundervisning i skolorna; vi vill inte inskränka på deras tro men de måste ansluta sig till våra seder och bruk.

Vad säger du om era interna problem i partiet som verkar öka hela tiden?

– Det är framförallt i Karlskoga. Vi har inte den inbyggda trögheten som många andra partier har, där du först är medlem i många år innan du väljs in i styrelsen. Vi har istället brist på folk och tar in många oprövade kort – jag är tacksam för att media granskar oss som parti. 

Att stoppa asylinvandringen är en aktuell fråga som måste tas på allvar, menar Spiik.

– Det är min fasta övertygelse att något måste göras, det skapar enorma segregationsproblem.

Så du vill stoppa asylinvandringen fullt ut?

– Nja, det är nog en temporär lösning men jag är tveksam om det är en lösning fullt ut!

Istället menar Spiik att lösningen är att "satsa på insatser som håller över tiden". 

– Det kommer finnas många nödställda kvar i världen även om vi tar in 50 miljoner invandrare, det är inte lösningen. Vi vill undvika massförflyttningar och hjälpa folk, inte enskilda individer.

Hur ser framtiden ut för SD i Örebro län tycker du?

– Det går upp och ner. Vi måste bli en stabilare organisation där vi satsar på säkrare kort, och blir återhållsammare på oprövade kort. Vi har stått mellan att ha tomma stolar eller att få in folk i styrelsen – där många skrivit upp sig själva eller kommit in genom vänner. 

Att ta in "oprövade kort" har inte varit en lyckad strategi hittills menar Spiik.

– Nej, det har lett till en del olämpliga uttalanden.