Hanif Bali och Erik Bengtzboe håller inte riktigt med varandra.
Hanif Bali och Erik Bengtzboe håller inte riktigt med varandra. - Foto: Scanpix / Montage

Internbråk i Moderaterna om gymnasiet

Muf rasar mot moderpartiets förslag om att dra ned platser på estetiska linjen. Nu har det lett till internbråk inom de moderata leden.


Förslag till åtgärder

Moderaterna överväger flera olika åtgärder för att få färre att söka till estetiska linjer.

- Förstahandsvalet bör väga lättare

- Höjda krav på estetisk förmåga

- Dra ned antalet utbildningsplatser

STOCKHOLM. Det ska bli svårare att komma in på estetiska gymnasielinjer eftersom utbildningarna måste anpassas efter arbetslinjen. Det var Moderaternas budskap på torsdagen, något som fick ungdomsförbundet Muf att rasa

Men i en egen punktlista över 100 idéer för fler jobb från juni i år är "tydligare koppling mellan gymnasiet och arbetsmarknaden" med som ett av Mufs egna förslag. Detta var riksdagsledamoten Hanif Bali (M) inte sen med att påpeka för sina partivänner.

– Han borde nog läsa på lite innan han lägger upp saker på Facebook, säger Muf:s ordförande Erik Bengtzboe till Nyheter24.

Vad menar ni med den "tydligare kopplingen" då?

– Det handlar om att skolan ska komma närmare världen utanför. Oavsett vad man väljer att läsa så ska man veta hur arbetsmarknaden fungerar.

"Frihet funkar inte utan ansvar"

När Nyheter24 ringer upp Hanif Bali är han först positiv till att ungdomsförbundet väckt debatt kring frågan. Men han håller inte med dem.

– Vi tycker självklart att man ska få välja själv, men sen handlar det också om vilka krav man ska kunna ställa. Frihet funkar inte utan ansvar, säger han till Nyheter24.

Muf-ordföranden Erik Bengtzboe hävdar att de han talat med, även inom moderpartiet, håller med honom om förslaget som den skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé presenterade på onsdagen. Det ger dock inte Bali mycket för.

– Det spelar ingen roll. Det viktiga är vad som är bra för eleverna, inte vem som får mest likes på Facebook.

Muf har tidigare försökt lobba in Hanif Bali i Moderaternas partistyrelse, utan framgång.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.