Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mona Sahlins hemliga vänskap med Carl Bildt

- 30/08/2012, 10:14 -
Mona och "Calle" - långt ifrån varandra i politiken men nära privat.
1 av 2

Mona och "Calle" - långt ifrån varandra i politiken men nära privat.

Stella Pictures

Mona Sahlin på Stockholm Pride tidigare i sommar. Nu hoppas hon bli generalsekreterare för Socialistinternationalen.
2 av 2

Mona Sahlin på Stockholm Pride tidigare i sommar. Nu hoppas hon bli generalsekreterare för Socialistinternationalen.

Stella Pictures

Hon har varit partiledare för Socialdemokraterna - han är moderat utrikesminister. Nu berättar Mona Sahlin om oväntad vänskap över partigränsen.

KAPSTADEN. Ibland säger det klick mellan två personer som är sin raka motsats rent politiskt. Mona Sahlin har varit Socialdemokraternas partiledare - men har ändå länge varit vän med tidigare statsministern och numera utrikesministern Carl Bildt (M).

– Vi har i 15 år haft kontakt till och från, väldigt ofta. Oftast för att skvallra och skratta ihop, men också för att prata politik ihop, säger hon till Expressen.

"Han är lätt att gnabba med"

Sahlin säger att utrikesministern är "ganska rolig" och menar att det är svårt att förklara varför de kommer så bra överens, trots att de stått på motsatt sida i debatter.

– Ja, det är väl en lång historia. Carl Bildt har ganska stor självinsikt, trots att många inte tror det. Vi tycker om att prata med varandra. Han är lätt att gnabba med och tycker om att bli emotsagd, säger hon.

Faktum är att Bildt till och med försökt få in Sahlin på flera olika toppjobb sedan hon fick lämna Socialdemokraterna efter valförlusten 2010. Regeringen nominerade henne till att bli chef för FN:s organ för arbetslivsfrågor. Just nu är den förre S-ledaren dock i Kapstaden i hopp om ett annat stort uppdrag - att bli vald till generalsekreterare för Socialistinternationalen. Det är de socialdemokratiska partiernas internationella organisation.