Stockholm

SDU:s Kasselstrand omvald - krossade utmanaren Bieler

Gustav Kasselstrand vann striden om ordförandeposten. Med 39 mot 10 röster fick utmanaren Paula Bieler se sig besegrad.
1 av 2
Gustav Kasselstrand vann striden om ordförandeposten. Med 39 mot 10 röster fick utmanaren Paula Bieler se sig besegrad. Foto: Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB
Flera har spekulerat huruvida Bielers utmanande varit ett kuppförsök från partitoppens sida. Kan det vara så att Åkesson är rädd för ett kommande maktövertagande av moderpartiet?
2 av 2
Flera har spekulerat huruvida Bielers utmanande varit ett kuppförsök från partitoppens sida. Kan det vara så att Åkesson är rädd för ett kommande maktövertagande av moderpartiet?. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

SDU-kuppen misslyckades. Gustav Kasselstrand krossade utmanaren Paula Bieler i omröstningen för ordförandeposten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Frågan som splittrade SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

DALSLAND. Trots partitoppens önskan om ett maktskifte omvaldes Gustav Kasselstrand som ordförande för SDU under lördagens kongress i Dalsland. 

Med 39 röster mot 10 besegrades därmed utmanaren Paula Bieler när det stod klart att medlemmarna gått på valberedningens förslag.

– Jag får väl gratulera honom. Och sen hoppas jag att vi kan ha en god dialog i framtiden och se vad det hela leder till, säger Bieler till Nyheter24.

Inte ett kuppdirektiv från partitoppen

I takt med att SDU har växt, i augusti hade partiet 2 500 medlemmar, har förbundet gått emot moderpartiet i flera frågor. Bland annat i Palestinafrågan - vilket troligtvis varit startskottet för det som kallats "SDU-kuppen" mot Kasselstrand. 

Enligt Paula Bieler ska hennes utmanande däremot inte vara ett kuppdirektiv från partitoppen. I samband med att Bieler offentliggjorde sin kandidatur i våras kritiserade hon Gustav Kasselstrand på sin blogg.

"Det är direkt olämpligt att man i dag verkar se det som en av sina huvuduppgifter att agera opposition mot moderpartiet, något man dessutom valt att göra i media."

Åkesson orolig?

En anledning till att de högsta hönsen i moderpartiet börjat oroa sig för Kasselstrand är vetskapen om att underhuggare ofta kommer via ungdomsförbunden. 

Det var nämligen precis så Jimmie Åkesson petade den före detta SD-partiledaren 2005, då maktövertagandet främst skedde genom SDU.

Nyheter24 har sökt Gustav Kasselstrand för en kommentar. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.