Gustav Kasselstrand vann striden om ordförandeposten. Med 39 mot 10 röster fick utmanaren Paula Bieler se sig besegrad.
1 av 2
Gustav Kasselstrand vann striden om ordförandeposten. Med 39 mot 10 röster fick utmanaren Paula Bieler se sig besegrad. - Foto: Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB
Flera har spekulerat huruvida Bielers utmanande varit ett kuppförsök från partitoppens sida. Kan det vara så att Åkesson är rädd för ett kommande maktövertagande av moderpartiet?
2 av 2
Flera har spekulerat huruvida Bielers utmanande varit ett kuppförsök från partitoppens sida. Kan det vara så att Åkesson är rädd för ett kommande maktövertagande av moderpartiet? - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

SDU:s Kasselstrand omvald - krossade utmanaren Bieler

SDU-kuppen misslyckades. Gustav Kasselstrand krossade utmanaren Paula Bieler i omröstningen för ordförandeposten.


Frågan som splittrade SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

DALSLAND. Trots partitoppens önskan om ett maktskifte omvaldes Gustav Kasselstrand som ordförande för SDU under lördagens kongress i Dalsland. 

Med 39 röster mot 10 besegrades därmed utmanaren Paula Bieler när det stod klart att medlemmarna gått på valberedningens förslag.

– Jag får väl gratulera honom. Och sen hoppas jag att vi kan ha en god dialog i framtiden och se vad det hela leder till, säger Bieler till Nyheter24.

Inte ett kuppdirektiv från partitoppen

I takt med att SDU har växt, i augusti hade partiet 2 500 medlemmar, har förbundet gått emot moderpartiet i flera frågor. Bland annat i Palestinafrågan - vilket troligtvis varit startskottet för det som kallats "SDU-kuppen" mot Kasselstrand. 

Enligt Paula Bieler ska hennes utmanande däremot inte vara ett kuppdirektiv från partitoppen. I samband med att Bieler offentliggjorde sin kandidatur i våras kritiserade hon Gustav Kasselstrand på sin blogg.

"Det är direkt olämpligt att man i dag verkar se det som en av sina huvuduppgifter att agera opposition mot moderpartiet, något man dessutom valt att göra i media."

Åkesson orolig?

En anledning till att de högsta hönsen i moderpartiet börjat oroa sig för Kasselstrand är vetskapen om att underhuggare ofta kommer via ungdomsförbunden. 

Det var nämligen precis så Jimmie Åkesson petade den före detta SD-partiledaren 2005, då maktövertagandet främst skedde genom SDU.

Nyheter24 har sökt Gustav Kasselstrand för en kommentar. 

SDU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.