T-shirten där Jimmie Åkesson blir misshandlad har blivit anmäld av en person som anser att den ska försvinna och att ansvariga ska ställas till svars.
T-shirten där Jimmie Åkesson blir misshandlad har blivit anmäld av en person som anser att den ska försvinna och att ansvariga ska ställas till svars. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Okej att ha t-shirt som spöar Åkesson

Enligt JK är det inget tryckfrihetsbrott att ha en tröja med motiv där SD-ledaren får en smäll i ansiktet.


JK:s bedömning

" (...) Ett ingripande från Justitekanslerns sida med anledning av innehållet i en tryckt skrift kan bara ske om ett tryckfrihetsbrott har begåtts. (...) Det finns inte anledning att anta att något tryckfrihetsbrott har begåtts genom bilden på tröjan. Förundersökning ska därför inte inledas i ärendet."

STOCKHOLM. Det är inget tryckfrihetsbrott att ha en t-shirt där sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir slagen i ansiktet.

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inte inleda en förundersökning med anledning av en anmälan om en t-shirt med ett motiv där Åkesson får en smäll. Beslutet togs efter att åklagarmyndigheten överlämnat ärendet till JK för att pröva om t-shirten utgjorde ett tryckfrihetsbrott. 

Vill att t-shirten ska försvinna

Enligt personen som lämnat in anmälan säljs t-shirten via en webbsida och anmälaren önskade att t-shirten dels ska försvinna, dels att ansvariga ska ställas till svars. Det blir dock inget av med det.

Hotade Åkesson

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat nämnda t-shirt. Det var när Sebastian "Sebbe" Stakset i en musikvideo till låten Tystas ner rappade "nästa sverigedemokrat jag kommer se, han slår jag sönder" med en misshandlad Jimmie Åkesson på magen.


Se videon här:



/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!