Nu tar Stellan Bojerud plats i riksdagen bakom Jimme Åkesson och Björn Söder. (Bilden är ett montage).
1 av 3
Nu tar Stellan Bojerud plats i riksdagen bakom Jimme Åkesson och Björn Söder. (Bilden är ett montage). - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
SD-ledningen hotade med att utesluta Stellan Bojerud när han vägrade betala den så kallade partiskatten.
2 av 3
SD-ledningen hotade med att utesluta Stellan Bojerud när han vägrade betala den så kallade partiskatten. - Foto: Riksdagen
Stellan Bojerud ersätter William Petzäll
3 av 3
Stellan Bojerud ersätter William Petzäll - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Petzälls ersättare skulle uteslutas ur SD

Sverigedemokraten Stellan Bojerud hotades med uteslutning när han stod upp mot SD-ledningen. Anledningen? Han vägrade betala den så kallade "partiskatten".


"Partiskatten" - en stridsfråga

Nyheter24 har tidigare rapporterat om den så kallade partiskatten. 

Inför landsdagarna i fjol protesterade flera lokala SD-föreningar och menade att de vill sänka eller ta bort den så kallade serviceavgiften till partiets riksorganisation.

STOCKHOLM. – Jag är nöjd. Jag har grävt ner yxan och jag vill inte gå in på några detaljer, säger Stellan Bojerud till Nyheter24.

I och med William Petzälls tragiska död har Sverigdemokraterna fått tillbaka sin stol i riksdagen. En plats som Stellan Bojerud kommer att fylla. Men frågan är hur SD-politikern kommer att tas emot av riksdagsgruppen. 

Nyheter24 kan nämligen avslöja att så sent som i våras hotades Bojerud med uteslutning.

Som en av två ledamöter för Sverigedemokraterna i Sundbybergs kommunfullmäktige satte sig Bojerud emot SD-ledningens krav om att en del av det kommunala partistödet skulle skickas till riksorganisationen. 

– Vi hade avvikande uppfattningar och det slutade med att vi gjorde en kompromiss. Jag vill inte kommentera det ytterligare.

– Jag var inte arg, det kändes konstigt, men det är utrett nu.

När Stellan Bojerud tar plats i riksdagen kommer han dock inte strida lika hårt för att de andra kommunerna ska slippa partiskatten.

– Det finns ett beslut om det här på landsdagarna och det får man respektera, säger Stellan Bojerud.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!