Jan Emanuel menar att allt gått rätt till.
1 av 3
Jan Emanuel menar att allt gått rätt till. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Här med Robinsonstatyetten 2002.
2 av 3
Här med Robinsonstatyetten 2002. - Foto: PATRICK TRÄGÅRDH / SCANPIX
Jan Emanuel visade Juholt sitt stöd - men kommer den förre S-ledaren att göra detsamma när rollerna är ombytta?
3 av 3
Jan Emanuel visade Juholt sitt stöd - men kommer den förre S-ledaren att göra detsamma när rollerna är ombytta? - Foto: Patric Söderström / SCANPIX

Jan Emanuels försvarstal: "Stolt över verksamheten"

Han misstänks för grovt skattebrott och bokföringsbrott. Men enligt honom själv har varken "Ocker-Janne" eller någon av hans kollegor gjort något fel.


Ocker-Jannes snedsteg

– Utreds av Ekobrottsmyndigheten misstänkt för att ha lurat staten på 1,5 miljoner kronor i uteblivna skattepengar.

– Försökte hyra ut bostäder till ockerhyror. Bland annat en villa på Gotland för 35 000 kronor i månaden. Efter skandalen fick han en utskällning av Sven-Erik Österberg (S). Emanuelsson förklarade att han tänkte hyra ut till "überbrats".

- På ett hem för problemungdomar, kallat Jan Emanuelsgården, tvingades eleverna skriva på ett kontrakt som tillät "personal att i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer". Eleverna själva skulle dessutom ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".

NORRTÄLJE. Ett åtal rycker allt närmare mot tidigare Robinsonvinnaren och riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson (S). Han har delgivits misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott tillsammans med två kollegor. Men de har inte gjort något fel i hans vårdhemsföretag, enligt huvudpersonen själv.

– Jag är glad över att utredningen går framåt. Utredningen kommer visa att inga felaktigheter har begåtts i något av mina tidigare 17 bolag. Jag är stolt över den verksamhet som vi har bedrivit och alla de priser och utmärkelser vi fått. Jag är glad över alla som fått ett bättre liv genom de verksamheter jag förestått samt känner stor tacksamhet till alla engagerade kollegor som gjort dessa verksamheter till vad de är i dag, säger Jan Emanuel Johansson till Nyheter24.

Enligt honom har hans bolag färre anmälningar och bättre kvalitetsindex än snittet.

"Har blivit så allvarligt att de hamnat i knäet på styrelsen"

Hos Socialdemokraterna i Norrtälje har man tidigare fått handskas med "Ocker-Jannes" verksamheter och blåsvädret kring dem. När Nyheter24 når Olle Jansson, ordförande för S i Norrtälje, har han inte hört talas om de senaste misstankarna.

– Det är en nyhet för mig, säger han.

Jansson har tidigare sagt att en ledamot kan sitta kvar så länge hen inte delgivits något brottsmisstanke, vilket nu alltså skett.

– Jag vill höra det här direkt från källan innan jag kommenterar, säger han.

Kjell Drotz (S), ledamot i kommunfullmäktige i Norrtälje, har varit upprörd på Jan Emanuels alla affärer och hur de påverkar synen på partiet. Nu är han dock mer fåordig.

– Ja, vad ska man säga. Nu har det nog blivit så allvarligt att det hamnat i knäet på styrelsen i arbetarekommunen, säger han till Nyheter24.

Jan Emanuel Johansson själv har ett kort svar på frågan om han kan sitta kvar vid ett åtal.

– Gällande kommunfullmäktige så finns det klara regler kring detta som som jag givetvis följer, säger han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.