Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket tjänar SD:s riksdagsledamöter

- 13/09/2012, 08:08 -
Johnny Skalin vill sänka sitt arvode - men verkar inte ha stöd i partiet.
1 av 2

Johnny Skalin vill sänka sitt arvode - men verkar inte ha stöd i partiet.

SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Vice partiordföranden Jonas Åkerlund ser inget problem med att riksdagsledamöterna tjänar mycket mer än väljarna.
2 av 2

Vice partiordföranden Jonas Åkerlund ser inget problem med att riksdagsledamöterna tjänar mycket mer än väljarna.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu är siffrorna klara även för Sverigedemokraterna i riksdagen. Men det råder delade meningar om ledamöterna tjänar för mycket eller ej.

STOCKHOLM. När Nyheter24 granskade riksdagsledamöternas löner och extraknäck i januari saknades uppgifter om ledamöterna som tillträtt 2010 - det vill säga bland annat alla sverigedemokrater. Nu är deras taxerade inkomster för 2011 klara hos Skatteverket, och resultatet är föga förvånande att partiledaren Jimmie Åkesson tjänar mest. 

Närmare bestämt 1 154 000 kronor.

En av de som är mest välbetald efter partiledaren är Johnny Skalin, före detta ekonomisk-politisk talesperson, med taxerad inkomst för 2011 på 846 800 kronor. Men han vill inte ha så mycket pengar från riksdagen som han nu får.

– Jag tycker att arvodet ska sänkas och jag kommer att skriva en motion om det nu under hösten, säger han till Nyheter24.

Det är främst på grund av glappet som uppstår gentemot väljarna som Skalin vill sänka. Någon summa som alltså ska vara lägre än nuvarande 57 000 kronor har han dock inte klar för sig ännu.

– Jag måste fundera på det. Samtidigt är det ett stort ansvar att sitta i riksdagen och man behöver behålla en hög kompetens, säger han.

Är det här något som du har stöd för i resten av partiet?

– Jag vet inte riktigt. Vi har inte tagit upp det på några möten med riksdagsgruppen eller så vad jag kan minnas.

Vice partiordföranden Jonas Åkerlund, som drog in 873 000 kronor förra året, delar i alla fall inte Johnny Skalins åsikt.

– Nivån på riksdagsarvodet är rimlig, om än låg vid en internationell jämförelse, säger han till Nyheter24.

Skalin nämner som en av anledningarna till att han vill sänka arvodet att det inte ska bli ett för stort gap mellan vad politiker tjänar och vad väljare tjänar. Men Åkerlund avvisar den problematiken.

– Nivån på arvodet utgör inget hinder för att företräda och förstå våra väljare, säger han.

Sidouppdragen ledde till starka reaktioner

Under vinterns granskning visade det sig även att flera ledamöter har mer än ett tiotal uppdrag vid sidan av, till exempel på styrelseposter i olika företag. Bland annat berättade vi om kristdemokraten Otto von Arnold som medgav att motionerna han la fram i riksdagen också skulle gynna de företag där han sitter i styrelsen.

– Det är inte alls svårt att skilja på det privata, sa han då.

I samband med artikelserien reagerade flera politiker på sidouppdragen. Miljöpartisten Ulf Holm ville förbjuda dessa, en ståndpunkt som även Vänsterpartiets tidigare ledare Lars Ohly gick ut och ställde sig bakom.

I vinter, när samtliga ledamöters uppgifter för skatteåret 2011 är klara, kommer flera artiklar om riksdagsledamöternas löner.