Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Söder om de uteslutna: "Rättshaverister och galenpannor"

- 13/09/2012, 15:03 -
Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson har problem med "renhållningsarbetet".

Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson har problem med "renhållningsarbetet".

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Partisekreteraren vill slippa syssla med "renhållningsarbete". Men en av de som blivit utesluten är mindre nöjd med uttalandet.

STOCKHOLM. Här är uttalandet som säkerligen kan reta upp en del sverigedemokrater ute i kommunerna. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har tröttnat på att behöva utesluta enskilda medlemmar som på ett eller annat sätt bryter mot partiets regler. Nu menar han också att partiet varit för dåliga på att kolla upp sina kandidater.

– Vi har fått syssla med renhållningsarbete. Vi kan inte vara en tummelplats för rättshaverister och galenpannor som driver sina egna personliga agendor, säger han till Dagens Samhälle.

"Väldigt tanklöst"

Enligt Dagens Samhälle har partiet har totalt tappat 100 mandat, var sjätte stol, efter valet 2010. Söder hävdar att har SD uteslutit runt 20 medlemmar under samma period. En av dem är Lennart Carlström, tidigare kommunpolitiker i Härnösand. Han blev utesluten efter att han sa att han inte såg något problem med ett moskébygge i hemkommunen.

– Jag finner Söders uttalande väldigt tanklöst. Det måste finnas lite flexibilitet när det gäller ett partis agenda, säger han till Nyheter24.

Hur känns det att indirekt bli kallad galenpanna?

– Ja...det är väl inget jag tar till mig av. Man har för trång syn.

Carlström menar att han från första början behandlades dåligt av partiledningen. Efter uttalandet om moskébygget fick han ett brev med kravet att han skulle avsäga sig sina politiska uppdrag. En kort tid senare kom ett till brev där det meddelades att han var utesluten och inte längre välkommen på några möten med partiet.

Nyheter24 har den senaste tiden rapporterat om andra lokala företrädare som fått gå efter kontroversiella uttalanden, exempelvis Christer Schoultz ("vänsterns blod ska flyta") och Pär Norling (som ville förbjuda islam).