Tisdag 27 Sep
Stockholm

"Jag kallades pajas och clown"

Åsa-Nisse eller Fleksnes? Nej, Håkan Juholt. Nu slår den förre S-ledaren tillbaka.
1 av 2
Åsa-Nisse eller Fleksnes? Nej, Håkan Juholt. Nu slår den förre S-ledaren tillbaka. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Juholt ger en kulturell känga till Fredrik Reinfeldt.
2 av 2
Juholt ger en kulturell känga till Fredrik Reinfeldt. Foto: Stella Pictures

Det var varken bostadsaffären eller felsägningarna som skapade kritiken och ledde till hans avgång. Nej, enligt Håkan Juholt berodde stormen på klassförakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Spelet bakom avgång

I en ny bok, som släpptes på torsdagen, av Fredrik Loberg avslöjas spelet bakom kulisserna i samband med att Håkan Juholt avgick som partiordförande i slutet av januari. Bland annat framkommer det att han och partisekreteraren Carin Jämtin inte kom särskilt bra överens och att han ångrar att han inte var hårdare mot Sven-Erik Österberg efter att han vägrat uttrycka sitt förtroende för Juholt i en intervju.

OSKARSHAMN. När han tillträdde som partiordförande för Socialdemokraterna jämfördes han med tevespelskaraktären Super Mario tack vare sin tjocka mustasch. Men det var andra jämförelser som fick Håkan Juholt att se rött.

– Jag fick malliga kommentarer från borgerliga debattörer om min musiksmak, min mustasch och mina kläder. Jag kallades för clown, pajas, Åsa-Nisse och Fleknes, säger han till ETC.

Enligt den förre S-ledaren, som avgick under uppmärksammade former i slutet av januari, var det inte några större felaktigheter som låg bakom den kritik han fick. I den långa intervjun förklarar han att flera andra gjort samma bostadsmiss och att han borde ha hållit fast vid sin inställning till insatsen i Libyen.

– Jag medger två felaktiga uppgifter under mitt partiordförandeskap, och det är inte mycket på tio månader. Den ena var att jag i en interpellationsdebatt hade fel siffra om antalet socialbidragstagare. Den andra var att jag sa att regeringen hade gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarspolitiken. Men mycket i all den kritik jag fick som partiordförande berodde på rent och skärt klassförakt, säger han.

"Reinfeldt ska vara intelligent och Juholt dum"

Juholt ger också en rejäl känga till statsminister Fredrik Reinfeldt, föga förvånande. Mer oväntat är att kängan i fråga handlar om Reinfeldts kulturella smak.

– Det är klart att om Reinfeldt säger att han har läst fem Läckberg på raken och jag skriver om Les Miserables och brevväxlar med Jerker Virborg – då krockar bilderna. För det är Fredrik Reinfeldt som ska stå för intelligensen och begåvningen medan Håkan Juholt ska stå för dumheten, säger den förre S-ledaren till ETC.

 I nästa andetag påpekar att han inte tror att statsministern duger till att skriva en samtidsanalys av Les Miserables som Juholt själv gjorde i Sydsvenskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.