Kent Ekeroth vill att polisen ska få använda kräkmedel i jakten på narkotika.
1 av 3
Kent Ekeroth vill att polisen ska få använda kräkmedel i jakten på narkotika. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Han har skrivit flest motioner av alla SD:are. Partiet är de flitigaste motionsskrivarna i riksdagen.
2 av 3
Han har skrivit flest motioner av alla SD:are. Partiet är de flitigaste motionsskrivarna i riksdagen. - Foto: Fredrik PErsson/Scanpix
Det blir allt vanligare att langare sväljer knark i kapslar när de är på väg att bli upptäckta. Kräksirapen skulle då tvinga dem att spy upp narkotikan.
3 av 3
Det blir allt vanligare att langare sväljer knark i kapslar när de är på väg att bli upptäckta. Kräksirapen skulle då tvinga dem att spy upp narkotikan. - Foto: AP / SCANPIX

SD-toppen: "Låt polisen använda kräksirap"

Han är mest aktiv i det mest aktiva partiet när det kommer till att skriva motioner. Kent Ekeroth (SD) vill bland annat låta polisen använda kräksirap i jakten på narkotika.


Andra Ekerothförslag

- Offentligt register över dömda pedofiler

- Ingen fängelselyx

- Kriminalisera hjälp till illegala flyktingar

- Utvisa kriminella utlänningar

- Vapenklassa farliga lasrar

SVERIGE. För nästan 20 år sedan förbjöds polisen att använda så kallad kräksirap för att få misstänkta narkotikalangare att spy upp sina varor. Nu lobbas det för att återigen få använda medlet. En av de som vill ha tillbaka sirapen, som ansågs integritetskränkande, är Sverigedemokraternas kriminalpolitiske talesman Kent Ekeroth.

– Behovet slutade aldrig existera utan det var skulle man kunna säga ett politiskt korrekt beslut där man som vanligt hade en överdriven omtänksamhet om brottslingarna, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– De poliskontakter jag har har själva pratat om behovet av att återinföra kräksirapen.

Vilken typ av kontakter det handlar om vill riksdagsledamoten dock inte gå in närmare på. Rikspolisstyrelsen har dock så sent som i somras uppvaktat justitieminister Beatrice Ask för att få henne att ta tillbaka kräksirapen.

– Det är naturligtvis verksamt i vissa sammanhang. Men det är också väldigt kränkande och besvärligt. Den typen av frågor måste man pröva väldigt ingående innan man tar ställning till det, sa hon då till TV4-nyheterna.

Kräkmedlet utvinns ur växten kräkrot och säljs på apotek.

Skriver flest motioner

En uträkning från tidningen Riksdag och Departement visar att Sverigedemokraterna är de som är mest aktiva när det kommer till motionsskrivande. 16,4 motioner per ledamot, närmare bestämt. Kent Ekeroth har skrivit nästan en femtedel av partiets förslag - 68 stycken.

– Motionsskrivande är en del av det politiska arbetet med att driva och bilda opinion. I och med att en motion läggs blir det riksdagsdebatt och där kan man visa för sina väljare hur vi står samtidigt som de andra måste bekänna färg. Sen känner jag ett stort ansvar inför det förtroende SD:s väljare har gett oss och mig, och ett sätt att hedra det förtroendet är att driva SD:s politik, säger han.

Kan det vara en fråga som berör såpass mycket att du kan skriva ett förslag med kort varsel?

– Motioner kan skriva med kort varsel ja, speciellt om de av mindre komplicerad karaktär. Oftast har man dock vissa framförhållning eftersom allmänna motionsperioden är känd långt innan.

Under förra hösten kritiserade riksdagsledamoten Hanif Bali (M) motionsskrivandet och kallade det bland annat för ett "hån mot demokratin". Ekeroth tycker dock inte att den åsikten är speciellt kontroversiell.

– Det är viktigare med motioner när man är i opposition jämfört med i Regeringen, så hans resonemang är kanske mer applicerbart på regeringspartierna än för oppositionspartierna, säger han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!