Fredag 24 Sep
Stockholm

Därför vill de införa ett tredje kön

Vänsterpartisterna vill ha ett tredje kön.
1 av 2
Vänsterpartisterna vill ha ett tredje kön. Foto:
Marianne Berg (V).
2 av 2
Marianne Berg (V). Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det finns många som inte kan identifiera sig som man eller kvinna. Därför vill en grupp vänsterpartister införa ett tredje kön. – Det blir 'hen', naturligtvis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

STOCKHOLM. Alldeles för många hamnar utanför när man bara kan identifieras som man eller som kvinna i dagens samhälle. Ett tredje kön - inte han eller hon utan hen - är därför lösningen på problemet.

– Det finns så många som inte kan identifiera sig som man eller kvinna, säger riksdagsledamoten Marianne Berg (V), som skrivit en motion med förslaget, till Nyheter24.

Exempel på personer som skulle kunna (rent juridiskt) identifieras som det tredje könet i dag är enligt henne transpersoner och intersexuella. Dessa kan då ses som "hen" i stället, Berg menar att det är det mest naturliga eftersom det är praktiskt och redan etablerat. Men varför ska alla transpersoner och intersexuella klumpas ihop i ett fack?

– Man behöver inte delas in, det är upp till var och en vad man identifierar sig som, säger riksdagsledamoten.

Thailand föregångare

I motionen, som undertecknats av fem andra vänsterpartistiska riksdagsledamöter, tas Thailand upp som ett föregångsland.

– Där är det mycket vanligare med transpersoner och de ses som en naturlig del av samhället, säger Marianne Berg och fortsätter:

– Jag tror vi har en ganska stor acceptans för HBT-personer generellt i Sverige. Men de som faller lite mellan stolarna tycker jag snarare förlöjligas ibland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela