Det går åt fel håll i hjärtefrågorna för Socialdemokraterna.
1 av 2
Det går åt fel håll i hjärtefrågorna för Socialdemokraterna. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaternas partisekreterare Kent Persson.
2 av 2
Statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaternas partisekreterare Kent Persson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nästa (s)mäll: Backar i hjärtefrågor

Det går inte bra i mätningarna just nu för Stefan Löfven. Förtroendet för Socialdemokraterna sjunker i frågor de själva försöker profilera sig i.


Hela undersökningen

God ekonomisk utveckling
Moderaterna: 48,2
Socialdemokraterna: 31,8
Annan/vet ej: 19,9

Skapa jobb
Moderaterna: 33,1
Socialdemokraterna: 44,8
Annan/vet ej: 22,1

Vård och omsorg
Moderaterna: 23,4
Socialdemokraterna: 49,4
Annan/vet ej: 26,3

Skola och utbildning
Moderaterna: 33,7
Socialdemokraterna: 39,9
Annan/vet ej: 26,3

Klimatet
Moderaterna: 17,9
Socialdemokraterna: 30,6
Annan/vet ej: 51,5

SVERIGE. Partiets siffror börjar ge vika i opinionsmätningarna och han pressas allt hårdare i frågan om vinster i välfärden. Nu kommer den nya smällen för Stefan Löfven.

I Aftonbladet/United Minds undersökning om en moderatledd eller socialdemokratiskt ledd regering skulle vara bäst i olika frågor backar S rejält när det kommer till vård, skola och arbetslöshet.

– Vi har naturligtvis högre ambitioner än så här, men jag tänker inte läsa ut någon trend ur en mätning, säger Löfven till Aftonbladet.

Precis som tidigare har dock Socialdemokraterna större förtroende än Moderaterna på fyra av fem områden (utöver de redan nämnda även klimatet). När det gäller Sveriges ekonomiska utveckling är det dock M som fortfarande har greppet.

"Klart människor blir oroliga"

För Alliansens största parti är det framför allt vård och omsorg samt klimatfrågorna som oroar. Mindre än var femte har förtroende för Moderaterna när det kommer till det förstnämnda. De som anser att Sverige är på väg åt fel håll ökar också.

– Den ekonomiska oron i världen ökar trycket på Sverige. Vi ser att varsel börja komma, det är klart att människor blir oroliga. Val handlar om vem som kan beskriva hur vi ska lösa de utmaningar vi står inför framåt. Jag tycker att vi i vår budget lägger de förslagen, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson till Aftonbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!