Carina Herrstedt menar att Erik Almqvist tidigare hamnat i facket "unga arga män".
Carina Herrstedt menar att Erik Almqvist tidigare hamnat i facket "unga arga män".

SD-topp om Almqvist: Han borde ha talat sanning direkt

Sverigedemokraternas ledning har kallat till krismöte efter avslöjandet om Erik Almqvists rasistiska uttalanden. Samtidigt öppnar nu SD-toppen Carina Herrstedt för en utredning mot sin före detta riksdagskollega som nu fått sparken.


Detta har hänt

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. På onsdagen den 14 november publiceras en film som visar att Almqvist inte talade sanning. Kort därefter håller Sverigedemokraterna ett krismöte. 

STOCKHOLM. Sverigdemokraternas andre vice partiordförande Carina Herrstedt öppnar för att granska SD-toppen Erik Almqvist rasist-attack.

Detta efter att Expressen på onsdagen avslöjade att Erik Almqvist ljög om bråket på Kungsgatan där han använde ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora".

– Det är olyckligt om han har sagt så, säger Carina Herrstedt som även är riksdagsledamot, sitter i partistyrelsen och är ordförande för SD-kvinnor, till Nyheter24.

"Han skulle talat sanning direkt"

Efter avslöjandet om att Erik Almqvist ljög för media under tisdagen har Sverigedemokraternas ledning tvingats att kalla till ett krismöte. På frågan om Carina Herrstedt tycker att Erik Almqvist skulle spelat med öppna kort från början svarar hon:

– Ja, det kan man tycka att han skulle ha gjort. Han skulle gått ut med rätt version då när han fick frågan. 

Sverigdemokraternas ordförande Jimmie Åkesson har tidigare gått ut med att partiet numera har nolltoleransen mot rasitiska uttalande. Tidigare har även SD:s presschef Martin Kinnunen hävdat att gamla uttalanden kan bli föremål för granskning. 

– Ja, är det så man tänker jobba ska alla dras över samma kam - även Erik Almqvist. 

"Passade in i bilden av "unga arga män"

Carina Herrstedt påpekar dock att Erik Almqvist har ändrat sig som person.

– Han kanske passade in i bilden av "unga arga män". Det gör han inte i dag.

Uppdatering: 

1. Jimmie Åkesson har sparkat Erik Almqvist från alla hans uppdrag i Sverigedemokraterna.  
2. Erik Almqvist meddelar att han inte kommer att lämna sin riksdagsplats .  

 

Här videoklippet från bråket på Kungsgatan och Erik Almqvist svar till komikern Soran Ismail.






/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!