Stefan Löfven försöker gå mitt emellan strömningarna i sitt parti.
1 av 3
Stefan Löfven försöker gå mitt emellan strömningarna i sitt parti. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
LO:s Tobias Baudin gick häromveckan ut med krav om att kraftigt reglera branschen.
2 av 3
LO:s Tobias Baudin gick häromveckan ut med krav om att kraftigt reglera branschen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Socialdemokraternas slutgiltiga beslut tas på kongressen i april.
3 av 3
Socialdemokraternas slutgiltiga beslut tas på kongressen i april. - Foto: SCANPIX / Montage

Löfven om vinster i välfärden: "Måste begränsas avsevärt"

LO och flera partitoppar vill mer eller mindre förbjuda vinst i välfärden. Det avfärdas nu av partiledaren Stefan Löfven, eller?


Var fjärde vårdcentral

Enligt färska siffror från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, som DN presenterade på tisdagen, ägs var fjärde vårdcentral i Stockholms län numera av privata koncerner. Det handlar om Carema, Attendo, Capio och Praktikertjänst. Det är en ökning med nio procentenheter sedan 2007 då samma andel var 16 procent.

Carema och Attendo driver 30,3 procent av Stockholms äldreboenden. Tre privata företag driver tillsammans 30 procent av friskolorna.

STOCKHOLM. Den interna striden om vinsterna i välfärden fortsätter inom Socialdemokraterna. Nu går partiledaren Stefan Löfven ut och avfärdar fackorganisationen LO:s tidigare utspel om att "kraftigt reglera branschen". Men det är tydligt att han försöker välja en slags mittenlinje.

– Vinsterna måste begränsas avsevärt. Det är klart att det sticker i ögonen att vinsterna i den här sektorn är rejält högre än i övriga näringslivet. Lösningen på det är dock inte att säga noll eller x procent. Det finns så många sätt att komma runt det, säger han till Dagens Nyheter.

Hårdare redovisning ska begränsa

I stället föreslår S-ledaren betydligt hårdare krav vad gäller välfärdsföretagens redovisning. Varje enskild skola, vårdcentral eller äldreboende måste redovisa sin ekonomi. Nu räcker det med att redovisa endast på koncernnivå. I och med detta skulle också de stora vinsterna utebli, menar Löfven.

– Tvingas du redovisa per enhet, kommer du att tvingas redovisa de inkomster och kostnader du haft, exempelvis personalkostnader och materialkostnader. Då kommer inte de här vinsterna att kunna uppstå, säger han.

Stefan Löfven menar att partiet i och med detta väljer en tredje väg gentemot Vänsterpartiet som vill förbjuda vinster och regeringen som enligt honom vill ha allt som det är i dag.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.