Hägglund och Lööf skulle knappt få smaka på tårtan om det var val i dag.
1 av 4
Hägglund och Lööf skulle knappt få smaka på tårtan om det var val i dag. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jonas Sjöstedt har stabiliserat Vänsterpartiets siffror.
2 av 4
Jonas Sjöstedt har stabiliserat Vänsterpartiets siffror. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Jimmie Åkessons SD ökar - men skulle förlora vågmästarrollen om det var val i dag.
3 av 4
Jimmie Åkessons SD ökar - men skulle förlora vågmästarrollen om det var val i dag. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Löfven har tappat en hel del väljare sen i somras.
4 av 4
Löfven har tappat en hel del väljare sen i somras. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Hägglunds nya krissiffror - väljarna sviker KD

Endast 3,1 procent av de svenska väljarna skulle rösta på Kristdemokraterna om det var val i dag. Även Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren. Sverigedemokraterna ökar nästan lika mycket som Alliansen tappar - men skulle förlora sin vågmästarroll.


Hur gjordes mätningen?

Novus Opinion har för den här mätningen intervjuat 2000 personer per telefon under tiden 24september – 21 oktober 2012. 

Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag.

Trots en positiv period där Alliansens budgetpresentationer gett stor medial uppmärksamhet lyckas inte Kristdemokraterna locka nya väljare. Om det vore val i dag skulle endast 3,1 procent av väljarna rösta på Göran Hägglunds KD, visar den senaste väljarbarometern från TV4/Novus.
Det är en nedgång på 0,2 procentenheter från septembermätningen och innebär att KD missar riksdagsspärren. Hägglund har på två år förlorat över hälften av KD:s väljare sen alliansens första valseger. 

Centerpartiet har förlorat hälften av väljarna sen valsegern 2006

Även Allianskollegan Annie Lööf och Centerpartiet tappar väljare. 3,9 procent av väljarna skulle rösta på centern om det var val i dag.  Lööf skulle därmed göra Hägglund sällskap ut ur riksdagen. Över hälften av väljarna har övergett Centerpartiet sen valsegern 2006.

För statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaterna är oktobermätningen lika dyster. Partiet tappar 0,9 procent av väljarna och skulle landa på 31 procent om det vore val i dag. 

Folkpartiet är den enda av Allianspartierna som ökar. Jan Björklund har lockat 0,7 procent nya väljare efter att ha hyllats för sin insats i partiledardebatten i SVT. 

Oppositionen står still

Trots att tre av fyra allianspartier tappar väljare lyckas inte oppositionen dra ifrån. Stefan Löfven och Socialdemokraterna tappar 0,1 procentenheter och hamnar på 33,8 procent. Miljöpartiet ökar med 0,2 procentenheter till 9,1 procent och Vänsterpartiet med 0,1 procentenheter till 5,7 procent.

SD ökar - men förlorar vågmästarpositionen om det var val i dag

Sverigedemokraterna fortsätter att öka, för fjärde månaden på raken, och skulle få 6,5 procent av rösterna om det var val i dag. Det är en ökning på 0,4 procentenheter från septembermätningen. 

Skillnaden mellan blocken ökar något igen jämfört med föregående månads mätning. Allianspartiernasamlar tillsammans stöd av 44,2 procent av väljarkåren, vilket är en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med mätningen i september. Den Rödgröna oppositionen får stöd av 48,6 procent av väljarna. En marginell uppgång med 0,2 procentenheter jämfört med mätningen i september. Med dessa förändringar ökar den Rödgröna oppositionens ledning till 4,4 procentenheter.

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig enligt följande: Moderaterna 117, Folkpartiet 23, Centerpartiet 0, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 128, Vänsterpartiet 22, Miljöpartiet 34, Sverigedemokraterna 25. Alliansen får 140 mandat och de Rödgröna 184 mandat. Sverigedemokraterna skulle med dessa förändringar förlora sin vågmästarposition och den Rödgröna oppositionen skulle få egen majoritet i riksdagen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!