Gustav Kasselstrand har skickat ett "tiggarbrev" till SD:s kommunföreningar. Nu anklagas han för att slösa med SDU:s pengar.
1 av 3
Gustav Kasselstrand har skickat ett "tiggarbrev" till SD:s kommunföreningar. Nu anklagas han för att slösa med SDU:s pengar. - Foto: Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB
SD:s presschef Martin Kinnunen menar att moderpartiet vill att SDU ska stå på egna ben även ekonomiskt.
2 av 3
SD:s presschef Martin Kinnunen menar att moderpartiet vill att SDU ska stå på egna ben även ekonomiskt. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon var en av de som skulle kuppa bort Kasselstrand men misslyckades.
3 av 3
Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon var en av de som skulle kuppa bort Kasselstrand men misslyckades. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

SDU-toppen anklagas för pengaslöseri

De tigger pengar från moderpartiets kommunföreningar. Samtidigt ökar intäkterna till SDU år efter år. Nu kan Nyheter24 avslöja att förbundsstyrelsen lagt ut pengar på dyra kickoffer och fina hotell.


Internstriden i SD

Två falanger inom Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund har länge legat i luven på varandra. Den ena sidan, med SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som frontfigur, står för en mer traditionell nationalism medan partiledningen med Jimmie Åkesson omprofilerat SD mot en mer socialkonservativ linje.

Striden har lett till flera "utbrott". Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne gick ut och krävde att moderpartiet skulle erkänna Palestina. Senare petades Hahne från sin roll som pressekreterare för SD på riksnivå - som en direkt följd av artikeln.

Efter petningen av Hahne skrev SDU-ledningen ett kaxigt pressmeddelande riktat mot kuppmakarna i moderpartiet.

Bland de som stödde kuppförsöket återfanns enligt Nyheter24:s mycket säkra källor Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, kulturpolitiske talespersonen Mattias Karlsson, bröderna Kent och Ted Ekeroth samt ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist.

Bidragsfusk

Nyheter24 kunde tidigare i år avslöja att Sverigedemokraterna håvat in 800 000 kronor av skattebetalarnas pengar - helt felaktigt. Ett SDU Helsingborg, som aldrig existerade utom på pappret, drog in bidrag till moderpartiet. Partisekreteraren Björn Söder visste vad som hände, men stoppade inte utbetalningarna. Efter avslöjandet ändrades reglerna och utbetalningarna stoppades.

SVERIGE. Sverigedemokratisk ungdom (SDU) är nära ruinens brant ekonomiskt och har bett om pengar från moderpartiets olika kommunföreningar. Det visade ett internt brev som Expressen tagit del av. Men sanningen bakom situationen är en annan.

Gåvor och donationer till SDU har ökat markant de senaste åren. Från närmare 100 000 kronor år 2009 till 471 000 kronor år 2011. Vid slutet av förra året hade förbundet ett eget kapital på över 200 000 kronor. Ändå fortsätter problemen. 

Posten "sammanträdeskostnad" i SDU:s resultaträkning ökade från 25 000 kronor år 2010 till 140 000 kronor år 2011. Enligt flera källor med mycket god insyn i SDU handlar det om dyra kickoffer för förbundsstyrelsen. Under förra årets kongress ska ordföranden Gustav Kasselstrand och de andra i toppen ha bokat dyra hotellrum medan övriga delegater fick bo på vandrarhem. Dessutom godkänner styrelsen sina egna reseersättningar, en förmån de lokala avdelningarna inte får ta del av.

– Med tanke på hur Kasselstrand och förbundsstyrelsen hanterar pengar skulle det inte förvåna om de ger sig själva en medelhavskryssning med Ship to Gaza. Vi är många som är trötta på deras dumheter, säger en av källorna till Nyheter24.

Kaxigheten bytt mot desperation

Ordföranden har tidigare varit kaxig i sitt agerande mot moderpartiet men nu är det han som desperat måste be om pengar. Enligt "tiggarbrevet" har moderpartiet Sverigedemokraterna inte skänkt något till det krisande ungdomsförbundet men i stället beviljat ett lån. Från partiet menar man att SDU fått pengar i någon form men vill inte gå närmare in på det.

– Att SD stöttat SDU i form av ekonomiskt stöd är någonting nytt och har inte tidigare förekommit. Utöver detta bekostar SD kostnader för utskick, möjliggör lån av lokaler, nyttjande av teknisk utrustning med mera samt tillåter tjänstemän att arbeta idellt för ungdomsförbundet under ordinarie arbetstid. Förhoppningen från partiets sida är att SDUs verksamhet framöver ska bära sig själv, skriver SD:s presschef Martin Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

Kinnunen vill inte kommentera den ekonomiska situationen i SDU i övrigt, eller brevet till kommunerna.

För SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand är det inget särskilt med att förbundet går på knäna. Hans väg ur krisen: Jobba hårdare.

– Det handlar om att upprätthålla en hög aktivitetsnivå. Den stiger kontinuerligt och vi vill fortsätta på den vägen, skriver han i ett sms till Nyheter24.

Kuppförsöket som misslyckades

Inför SDU:s kongress i september försökte en grupp SDU:are med stöd från partiledningen i Sverigedemokraterna att kuppa in Paula Bieler som ordförande i förbundet. Försöket misslyckades  en ledde till flera personliga påhopp på kongressen. Bland annat skrek förbundssekreteraren Stefan Lundkvist att "moderpartiet ska hålla sina slemmiga händer borta" och syftade på Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon. Han insinuerade även att hon tagit "sängkammarvägen till partitoppen".

Den senaste tiden beskrivs som "turbulent" i brevet till kommunföreningarna. Frågan är hur mycket stöd, vare sig ekonomiskt eller på annat sätt, som Kasselstrand och de andra har att vänta sig från moderpartiet.

– Om man å ena sidan vill att partiet ska "hålla sina slemmiga fingrar borta" från SDU bör man å andra sidan inte heller förvänta sig ekonomiskt stöd från moderpartiet, säger en källa med god insyn i SDU till Nyheter24.

/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.