Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SDU-toppen anklagas för pengaslöseri

- 02/11/2012, 07:28 -
Gustav Kasselstrand har skickat ett "tiggarbrev" till SD:s kommunföreningar. Nu anklagas han för att slösa med SDU:s pengar.
1 av 3

Gustav Kasselstrand har skickat ett "tiggarbrev" till SD:s kommunföreningar. Nu anklagas han för att slösa med SDU:s pengar.

Copyright: Drago Prvulovic / MalmBild AB

SD:s presschef Martin Kinnunen menar att moderpartiet vill att SDU ska stå på egna ben även ekonomiskt.
2 av 3

SD:s presschef Martin Kinnunen menar att moderpartiet vill att SDU ska stå på egna ben även ekonomiskt.

Leif R Jansson / SCANPIX

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon var en av de som skulle kuppa bort Kasselstrand men misslyckades.
3 av 3

Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon var en av de som skulle kuppa bort Kasselstrand men misslyckades.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

De tigger pengar från moderpartiets kommunföreningar. Samtidigt ökar intäkterna till SDU år efter år. Nu kan Nyheter24 avslöja att förbundsstyrelsen lagt ut pengar på dyra kickoffer och fina hotell.

SVERIGE. Sverigedemokratisk ungdom (SDU) är nära ruinens brant ekonomiskt och har bett om pengar från moderpartiets olika kommunföreningar. Det visade ett internt brev som Expressen tagit del av. Men sanningen bakom situationen är en annan.

Gåvor och donationer till SDU har ökat markant de senaste åren. Från närmare 100 000 kronor år 2009 till 471 000 kronor år 2011. Vid slutet av förra året hade förbundet ett eget kapital på över 200 000 kronor. Ändå fortsätter problemen. 

Posten "sammanträdeskostnad" i SDU:s resultaträkning ökade från 25 000 kronor år 2010 till 140 000 kronor år 2011. Enligt flera källor med mycket god insyn i SDU handlar det om dyra kickoffer för förbundsstyrelsen. Under förra årets kongress ska ordföranden Gustav Kasselstrand och de andra i toppen ha bokat dyra hotellrum medan övriga delegater fick bo på vandrarhem. Dessutom godkänner styrelsen sina egna reseersättningar, en förmån de lokala avdelningarna inte får ta del av.

– Med tanke på hur Kasselstrand och förbundsstyrelsen hanterar pengar skulle det inte förvåna om de ger sig själva en medelhavskryssning med Ship to Gaza. Vi är många som är trötta på deras dumheter, säger en av källorna till Nyheter24.

Kaxigheten bytt mot desperation

Ordföranden har tidigare varit kaxig i sitt agerande mot moderpartiet men nu är det han som desperat måste be om pengar. Enligt "tiggarbrevet" har moderpartiet Sverigedemokraterna inte skänkt något till det krisande ungdomsförbundet men i stället beviljat ett lån. Från partiet menar man att SDU fått pengar i någon form men vill inte gå närmare in på det.

– Att SD stöttat SDU i form av ekonomiskt stöd är någonting nytt och har inte tidigare förekommit. Utöver detta bekostar SD kostnader för utskick, möjliggör lån av lokaler, nyttjande av teknisk utrustning med mera samt tillåter tjänstemän att arbeta idellt för ungdomsförbundet under ordinarie arbetstid. Förhoppningen från partiets sida är att SDUs verksamhet framöver ska bära sig själv, skriver SD:s presschef Martin Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

Kinnunen vill inte kommentera den ekonomiska situationen i SDU i övrigt, eller brevet till kommunerna.

För SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand är det inget särskilt med att förbundet går på knäna. Hans väg ur krisen: Jobba hårdare.

– Det handlar om att upprätthålla en hög aktivitetsnivå. Den stiger kontinuerligt och vi vill fortsätta på den vägen, skriver han i ett sms till Nyheter24.

Kuppförsöket som misslyckades

Inför SDU:s kongress i september försökte en grupp SDU:are med stöd från partiledningen i Sverigedemokraterna att kuppa in Paula Bieler som ordförande i förbundet. Försöket misslyckades  en ledde till flera personliga påhopp på kongressen. Bland annat skrek förbundssekreteraren Stefan Lundkvist att "moderpartiet ska hålla sina slemmiga händer borta" och syftade på Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon. Han insinuerade även att hon tagit "sängkammarvägen till partitoppen".

Den senaste tiden beskrivs som "turbulent" i brevet till kommunföreningarna. Frågan är hur mycket stöd, vare sig ekonomiskt eller på annat sätt, som Kasselstrand och de andra har att vänta sig från moderpartiet.

– Om man å ena sidan vill att partiet ska "hålla sina slemmiga fingrar borta" från SDU bör man å andra sidan inte heller förvänta sig ekonomiskt stöd från moderpartiet, säger en källa med god insyn i SDU till Nyheter24.