Därför är SD tredje största parti igen

- 09/11/2012, 09:01
Jimmie Åkesson har all anledning att le.
1 av 3

Jimmie Åkesson har all anledning att le.

Scanpix

Fler kvinnor och storstadsbor skulle rösta på partiet om det var val i dag.
2 av 3

Fler kvinnor och storstadsbor skulle rösta på partiet om det var val i dag.

JESSICA GOW / SCANPIX

Får Åkesson jubla även nästa valnatt?
3 av 3

Får Åkesson jubla även nästa valnatt?

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Ny mätning visar fortsatt trend för partiet. Det går spikrakt upp, nu även bland kvinnor och i storstäderna.

SVERIGE. Här är Jimmie Åkessons nya framgång. Hans Sverigedemokraterna blir återigen största parti. Den här gången är det i Expressen/Demoskops mätning.

SD kammar ihop nio procent i opinionsundersökningen, en ökning med 1,9 procentenheter och det är den högsta siffran någonsin hos Demoskop.

– Det är mycket i samhälls­utvecklingen som spelar oss i händerna nu, med inte minst invandringsrekord och så, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Expressen.

"De framstår som ett legitimt parti"

Nyheter24 har tidigare rapporterat att det mesta tyder på en ökning i nästa val. Så har det blivit för liknande partier runtom i Europa.

Även bland kvinnor och storstadsväljare ökar nu Sverigedemokraterna. Enligt den nya undersökningen skulle sju procent av kvinnor rösta på dem.

– I och med riksdagsinträdet framstår de som ett legitimt parti, vilket gör att trösklarna för en del väljare som sympatiserar med de åsikterna som SD har, minskar, säger statsvetaren Tommy Möller till Expressen.

Trots avhopp från partiets absoluta ledning och ekonomiska bråk med ungdomsförbundet SDU har Sverigedemokraterna gått rejält framåt i opinionen den senaste tiden.

Rödgrön ledning

I övrigt är det framför allt Moderaterna och Vänsterpartiet som backar i mätningen, men skillnaden mellan Alliansen och de rödgröna partierna i oppositionen är fortfarande liten. 44,3 procent för regeringen och 45,7 procent för S, V och MP.