Almqvist får sparken - enligt nolltoleransregeln

- 14/11/2012, 10:05 -
1 av 6

Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Jimmie Åkesson har fått en del att fundera över.
2 av 6

Jimmie Åkesson har fått en del att fundera över.

JESSICA GOW / SCANPIX

Kommer hans ord om nolltoleransen att gälla Erik Almqvist?
3 av 6

Kommer hans ord om nolltoleransen att gälla Erik Almqvist?

OLA TORKELSSON / SCANPIX

Almqvist ljög om att han sagt
4 av 6

Almqvist ljög om att han sagt

BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX

Klipp från Soran Ismails Youtubevideo där Almqvist förbereder sig för att slå den berusade mannen.
5 av 6

Klipp från Soran Ismails Youtubevideo där Almqvist förbereder sig för att slå den berusade mannen.

Faksimil

Sedan sparkar han honom på benet.
6 av 6

Sedan sparkar han honom på benet.

Faksimil

"Vi kommer inte att acceptera avvikelse i någon mening egentligen. Vi kanske har varit lite för naiva och snälla". Om SD följer partiledarens regler och sparkar Erik Almqvist.

STOCKHOLM. "Vi är inget rasistiskt parti" och "vi har egentligen inte något större problem" har ändå lett fram till nolltolerans mot rasism i Sverigedemokraterna. Kommer Erik Almqvists "babbe", "blatte-lover" och "hora" leda till konsekvenser för riksdagsmannen? 

UPPDATERING: Erik Almqvist har fått sparken . 

Innan brevet om nolltolerans skickades till samtliga företrädare för partiet hade partiledaren Jimmie Åkesson i flera år hävdat att rasism inte hörde hemma i SD.

2009 wallraffade radioprogrammet Kaliber en kryssning med flera företrädare och avslöjat flera rasistiska uttalanden. Så här sa Erik Almqvist, då ordförande för ungdomsförbundet SDU:

– Vet ni vad en somalier med sesamfrö på huvudet kallas? En quarter pounder.

Efter det försökte Jimmie Åkesson förminska problemet.

– Det är inte några särskilt höga företrädare som fäller de här uttalandena och det är ganska få personer det handlar om, trots att man har spelat in under så många timmar och vid så många tillfällen. Det här är undantag som bekräftar att vi egentligen inte har något större problem med det här, sa han till Expressen.

"Vi är inget rasistiskt parti"

I valet 2010 kom Sverigedemokraterna in i riksdagen. När riksmötet skulle öppnas med gudstjänst i Storkyrkan lämnade samtliga deras företrädare. Anledningen var att biskopen Eva Brunne hållt tal mot rasism och bland annat nämnt en demonstration mot Sverigedemokraterna som hölls dagen innan.

– Vi är inget rasistiskt parti. Men demonstrationerna i går var riktade mot oss. Jag tror inte någon förstår hur det är att leva under hot av extrema vänstergrupper. När biskopen hyllar dessa kan vi förstås inte sitta kvar, sa Åkesson till Aftonbladet då.

Finns det utrymme för Almqvist?

I oktober kom det så. Brevet om nolltolerans. Efter flera uppmärksammade fall av extremism och rasism hos framför allt lokala företrädare skickade partiledaren en text till samtliga förtroendevalda sverigedemokrater.

"I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar. Att en del personer med sådana problem ändå hamnat i vårt parti hänger ihop med den snabba tillväxttakt vi upplevt, inte minst i samband med valet 2010", skrev han i brevet.

Kort därefter sa han följande till Expressen:

– Vi kommer inte att acceptera avvikelse i någon mening egentligen. Vi kanske har varit lite för naiva och snälla.

Uppdatering: Erik Almqvist meddelar att han inte kommer att lämna sin riksdagsplats .