SD-männen polisanmäls efter skandalfilmen

- 16/11/2012, 15:52 -
1 av 6

SCANPIX / Montage

2 av 6

Fredrik Persson / SCANPIX

3 av 6

Faksimil Expressen

4 av 6

Faksimil Expressen

5 av 6

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

6 av 6

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Polisen har på eget initiativ anmält de tre sverigedemokraterna. Misstankarna rör misshandel och hets mot folkgrupp.

STOCKHOLM. Nyheter24 rapporterade tidigare på fredagen att de sverigedemokrater som setts i skandalfilmerna kan misstänkas för brott. Nu har polisen själva anmält händelsen. I första hand handlar det om misshandel och hets mot folkgrupp, uppger SVT.

– När brott kommer till vår kännedom är vi skyldiga att inleda en förundersökning, säger kommissarie Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen, till Nyheter24.

Han kan just nu inte kommentera vilka anmälningar som gäller vilka personer men meddelar att det handlar om fler än två polisanmälningar. Dessa ska utredas av Citypolisen.

– På måndag-tisdag vet vi mer, säger Byström.

Enligt förre justitieministern Thomas Bodström (S) handlar det om sex anmälningar mot de tre SD:arna.

Lotta Lundqvist, presstalesman på Citypolisen, talar om samma siffra.

– Jag har hört om att det är sex anmälningar men kan inte bekräfta det, säger hon till Nyheter24.

Citypolisen har skickat ärendet vidare.

– Det har gått iväg till åklagare för bedömning. De kommer bestämma vilka som ska förhöras och vad som händer nu, säger Lotta Lundqvist, presstalesman på Citypolisen och fortsätter:

– Det här är inget brådskande ärende, det är ingen jouråklagare som kommer ta hand om det i dag. Någon kommer ta hand om det här efter helgen.

Under veckan som gått har de inblandade sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling på ett eller annat sätt lämnat sina uppdrag. Partiledaren Jimmie Åkesson har pressats hårt efter de filmer som Expressen publicerat från en natt i juni 2010.

Nyheter24 når Westling med ett besked han inte fått.

– Jag visste inte att jag blivit anmäld, men jag vill inte ge några fler kommentarer, säger han.

Åkessons pressekreterare Linus Bylund, som även är ordförande för SD i Stockholms län, vill inte säga något om anmälningarna. Inte bara för att det är fredagseftermiddag och arbetsdagen nästan är slut. Utan även för att han anser att det inte är hans uppgift.

– Det är inte ens min roll att kommentera detta, säger han till Nyheter24.

När Nyheter24 når Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen kommenterar han polisanmälan så här: 

– Vi har ingen synpunkt på att polisen gör en utredning. Det kan vara bra att det då kommer ett klargörande angående de spekulationer som förs i detta ämne.

Enligt före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem är det mycket viktigt att man inte får en uppfattning av att höjderna i samhället inte går under det brottsbekämpande myndigheterna. 

– Jag menar att det är väldigt viktigt att åklagare ska fatta beslut om det finns skäl eller inte skäl för att utreda det här. Sedan måste åklagaren motivera varför, säger han till Nyheter24 och fortsätter: 

– Det är inte så vanligt att riksdagsledamöter springer runt med järnrör på stan. Det första jag skulle göra som åklagare är att se till att hålla förhör med de inblandade. 

Det finns dock en komplikation i polisanmälningarna.  

– Det har gått så lång tid nu och lägsta preskriptionstiden är två år. Men om man beväpnar sig med järnrör är det förberedelser till grov misshandel. Jag säger inte att de har gjort sig skyldiga till det här men det måste utredas.

Här är klippen som kan fälla SD:arna:


Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:


Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:


Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist: