Sjöstedt: "Viktigt att ej lämna nätet till Sverigedemokraterna"

- 19/11/2012, 08:48 -
Jonas Sjöstedt tror att många unga känner sig ensamma.
1 av 7

Jonas Sjöstedt tror att många unga känner sig ensamma.

Viktor Adolfsson / Nyheter24

Sjöstedt har lett Vänsterpartiet sedan han valdes in på kongressen i vintras.
2 av 7

Sjöstedt har lett Vänsterpartiet sedan han valdes in på kongressen i vintras.

Viktor Adolfsson / Nyheter24

Vänsterpartiet tar kampen mot rasism och kvinnohat på nätet.
3 av 7

Vänsterpartiet tar kampen mot rasism och kvinnohat på nätet.

Viktor Adolfsson / Nyheter24

Sjöstedt i Almedalen 2012.
4 av 7

Sjöstedt i Almedalen 2012.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Han valdes till ny partiordförande på kongressen i januari.
5 av 7

Han valdes till ny partiordförande på kongressen i januari.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Längst fram i första maj-tåget i Stockholm i våras.
6 av 7

Längst fram i första maj-tåget i Stockholm i våras.

Leif R Jansson / SCANPIX

Internationalen i Kungsträdgården.
7 av 7

Internationalen i Kungsträdgården.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Nyheter24 har träffat Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Stor intervju om ensamma ungdomar, sverigedemokratiska nättroll och Stureplansvänster.

STOCKHOLM. "Nu är det allvar. Nu är det riktigt allvar, kamrater. Nu lever vi i ett land som har smittats av högervindarna från Europa. Det gör att nu hårdnar kampen, för ingen tar fajten mot rasisterna mer än vi!"

Datumet är 19 september 2010. Orden är Lars Ohlys. Sverigedemokraterna har precis valts in i riksdagen och Vänsterpartiets dåvarande ledare pekar ut sin allra tydligaste motståndaren. Lite drygt två år senare har Jonas Sjöstedt tagit över. Och vänstern har börjat ta in kampen på internet. "Trollmästare", kallar han SD.

– Det är viktigt att inte lämna nätet till Sverigedemokraterna. De är organiserade i sin trolleriverksamhet. Och vi är motorganiserade för att sprida en annan bild, säger han när Nyheter24 träffar honom på partiets riksdagskansli.

Vänsterpartiet har projektet "Vi tar kampen", där de engagerade tipsar varandra om artiklar och kommentarsfält där de tycker att det behövs någon som går in och argumenterar. För det är inte bara rasism som sprids.

Den här intervjun gjordes innan Expressen publicerade de filmer som visar hur SD-riksdagsmannen Erik Almqvist kallade personer för "babbe" och "lilla horan", samt hur han, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnar sig med järnrör.

Men retoriken verkar Sjöstedt ha sett förr - på nätet.

– Rasism och kvinnohat följs åt. Rasister är ofta otroligt föraktfulla mot kvinnor och mot jämställdhet, och mot homosexuella. Det är en dyngpöl av reaktionärt sunk som de här sprider, säger han om "trollen".

"Tror att många unga är jävligt ensamma"

V tar alltså kampen, precis som Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU ska ta "nätfighten" den 25 november. Men unga har annars mycket annat att tänka på än näthat. Ute i det verkliga livet ökar ungdomsarbetslösheten och det blir allt svårare att bli vuxen, menar Sjöstedt.

– Jag har själv en dotter som är 23 år. Om man ser hennes kamrater så lever dem i en form av otrygghet som är mycket värre än vår. Det gäller framför allt att det nästan är omöjligt att få ett fast jobb. Med det följer att man inte kan få bostad i storstäderna. Man kan inte planera sitt liv. Möjligheten att leva ett normalt vuxenliv skjuts in i framtiden, säger han.

Den senaste tiden har Vänsterpartiet främst debatterat vinster i välfärden, där ett förbud mot vinster ska bli en av deras valfrågor 2014. Men annars handlar det mesta om jobben. Sjöstedt vill att V ska ta kampen mot visstidsanställningar, få ordning på bemanningsbranschen och stoppa jobberbjudanden via sms samma dag som arbetet ska utföras.

– Rapporteringen och politiken utgår från normen om fast arbete och kollektivavtal. Men ungdomar är sällan fast anställda, inte med i facket, inte med i A-kassan och då blir man på något sätt osynlig i samhällsdebatten. Vår uppgift är att synliggöra dem.

Sjöstedt köper inte heller att unga skulle ha någon önskan att inte känna sig låsta vid ett fast "nio-till-fem-jobb", att de vill vara mer flexibla.

– Jag tror att det där är en myt. "Om du får välja, vill du ha en otrygg anställning eller en trygg anställning?" Därmed inte sagt att man inte kan tänka sig att byta jobb eller vidareutbilda sig, men det är en annan sak, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att man ibland missbrukar ungdomsargumentet, ungefär "det går bra att ha lite otrygghet när det gäller ungdomar, det går bra att ha lite lägre lön". Men maten är lika dyr, lägenheten kostar lika mycket.

Bilden av den starka individen som jobbar sig fram på egen hand kan ha många fördelar. Allt är möjligt och det ligger i dina händer. Men Sjöstedt ser en stor baksida.

– Skulden om det inte går ligger på dig själv. Så jag tror att många unga människor är jävligt ensamma.

Hyresrätter och höjda studiemedel

Vad vill då Sjöstedt och Vänsterpartiet göra för de unga? Nyckeln menar han är att bygga billiga hyresrätter. Närmare bestämt 40 000 per år i tio år framöver. När det handlar om jobben är det exempelvis satsningar inom välfärdssektorn. Det är inga billiga åtgärder, men V är öppna med att det krävs skattehöjningar för att kunna göra allt.

De vill höja inkomstskatten för alla som tjänar över 30 000 kronor i månaden. De vill också ge bolagen en rejäl skattehöjning. När det handlar om ungdomar ska inte längre arbetsgivaravgiften vara lägre om man anställer någon under 26 år.

Studenterna vill dock partiet satsa på. De föreslår höjda studiemedel till 9 030 kronor i månaden totalt. Bidragsdelen vill de höja till 3 130 kronor.

Trots att Sjöstedt menar att vänstern har de bästa lösningarna för unga har det ännu inte gått att se någon ökning för partiet i opinionsmätningar, snarare tvärtom.

– Det finns ingen stark ungdomsrörelse tycker jag. Även om jag tror att det kan gå ganska snabbt. Men en del saker som händer är väldigt intressanta. Det ena är att det ställe där det kommer mest folk när vi är ute och pratar är på universiteten, säger han.

I stället verkar situationen ha gynnat Sverigedemokraterna, som ökar i mätning efter mätning.

– Arbetslösheten stiger. Otryggheten är stor, framför allt för många ungdomar. Det är en väldigt farlig jordmån för rasism. Därför är det viktigt att ge en motbild och verkliga samhällslösningar på problemen.

Varför ökar de och inte ni?

– Jag tror det är mycket fokus på "invandringsfrågan" och det vinner de på. Plus att de har blivit normaliserade i svensk politik allt mer. Det gör att de fått utrymme just nu. Men vi kommer.

Började som 13-åring

Sjöstedts egna politiska engagemang började tidigt - som 13-åring. Det handlade om elevkåren, miljörörelsen - och om Vänsterpartiet Kommunisternas ungdomsförbund Kommunistisk ungdom. Det senare har han flera gånger tvingats göra upp med.

När han själv växte upp var de unga upprörda över sin situation, framför allt när det kom till bostadsbristen i hans dåvarande hemstad Göteborg.

– Det var ganska självklart att vara politiskt aktiv. Vi tyckte ju då att det var ett läge där det var svårt att få bostad och svårt att få jobb. Men om man jämför med hur det är för ungdomar i dag så hade ju vi det ganska väl förspänt på 80-talet. Bostadsbristen var stor, men arbetslösheten var låg.

Efter att ha bott i Umeå i många år flyttade Sjöstedt 2010 till Karlavägen på Östermalm i Stockholm. Några portar bort bor utrikesminister Carl Bildt (M). I valkretsen fick Vänsterpartiet 1,94 procent av rösterna i förra valet. Moderaterna fick över 60 procent.

Trots det går det faktiskt att hitta meningsfränder.

– Det smyger fram en och en annan vänstersympatisör på Östermalm också, men inte så många.

Tror du ni skulle ha något att hämta genom att kampanja på Stureplan?

– Nej, det tror jag inte. Eller väldigt lite, ska jag säga. Några finns det ju säkert.

Så det finns ingen Stureplansvänster?

– Nej, det gör det inte och vi har inga planer på att starta en. Vänsterfolk finns ju lite överallt men om jag ska vara ärlig finns det nog fler bland de som jobbar på Östermalm än de som bor där.