1 av 2
- Foto: SCANPIX / Montage
2 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / Montage

Ny folkpartist avgår: "Skönt att lämna denna sörja"

Nu avgår även Göran Lundbom efter sina kommentarer om "zoomalier" och att polisen borde skjuta folk som talar "rinkebysvenska". Folkpartiet visste knappt vem han var - nu välkomnar de beskedet att han lämnar.


Detta har hänt

Lundbom avslöjades med kommentarer på flera främlingsfientliga sajter. Han hade även skrivit blogginlägg med ord som "zoomalier" och hävdat att mångkultur gör oss sjuka. Nyheter24 kunde sedan rapportera att han tidigare skrivit att han vill att polisen ska skjuta ned personer som talar "rinkebysvenska".

Ungdomsförbundet Luf:s ordförande Linda Nordlund krävde på tisdagen att han avgår eller utesluts. Folkpartiet på riksnivå hänvisade dock hela tiden till länsförbundet i Södermanland.

På tisdagen avgick gruppledaren Benedicks självmant efter att ha ljugit för Nyheter24 om sina blogginlägg och försökt ändra i dem men ertappats.

GNESTA. Han kallade somalier för "zoomalier", hävdade att mångkultur gör oss sjuka och vill att polisen ska skjuta ner "slödder" som talar "rinkebysvenska". På onsdagsmorgonen meddelade Göran Lundbom att han gör sin partikollega Göran Benedicks sällskap och lämnar sitt uppdrag i Folkpartiet i Gnesta.

– Jag har just avgått, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 kan avslöja att Lundbom via mejl meddelat sin avgång till Thomas Stääv, ordförande för Folkpartiet i Södermanland.

"För att ni ska slippa ha ett möte angående min framtid i partiet, vill jag härmed meddela att jag självmant avgår på egen begäran. Och alltså därför kliver av mina lokalpolitiska uppdrag med omedelbar verkan. Jag hoppas att det blir bra så, eftersom jag inte vill dra mer problem över partiet, samtidigt som jag inte vill göra avkall på min rätt till åsikter. Även om dessa åsikter ibland kan vara kontroversiella".

Visste inte vem han var

På tisdagen visste Stääv knappt vem Lundbom var.

– Jag har aldrig pratat med karln, sa han då.

Nu välkomnar han beskedet.

– Jag tycker det är trevligt att han inte vill förstöra för Folkpartiet mer, säger han till Nyheter24.

FP i länet hade planerat ett krismöte vid klockan 19.00 på onsdagen. Det ska fortfarande hållas men man kommer nu i stället att diskutera hur man ska hantera liknande situationer i framtiden.

"Skönt att lämna sörjan"

Lundbom kände av vibbarna redan innan han kände sig tvungen att avgå.

– Hänger löst gör jag säkerligen, jävligt löst. Men orolig är jag inte över det, det kommer snarare bli skönt att lämna den tråkiga sörja som dagens partipolitik är. Min åsikts- och tyckandefrihet är värt mer.

Lundbom, som är ersättare för Folkpartiet i Gnesta kommun och ledamot i barn- och ungdomsnämnden, har hamnat i blickfånget på grund av sina blogginlägg. Han har också varit inne och kommenterat på flera främlingsfientliga sajter såsom Fria Tider och Avpixlat, något som sajten alliansfrittsverige.nu avslöjade. Uppmärksamheten skyller han på "vänstermedia" som "agerar ungefär som nazisterna". En åsikt han står fast vid när Nyheter24 pressar honom.

– Så som nazisterna började sin “karriär”, med förföljande av oliktänkande, trakasserier, yrkesförbud med mera, så finns det faktiskt viss relevans i jämförelsen, säger han.

Gruppledaren avgick på tisdagen

I övrigt berättar Lundbom att han sökte sig till Folkpartiet först för sex-sju år sedan. Som ung var han aktiv inom Socialdemokraterna. Men det handlade nästan enbart om utbildningspolitiken, resten av FP tycker han har lika dålig politik som alla andra partier. Det som verkar engagera Lundbom mest numera är invandringen.

– Nu är jag så gammal att jag sett samhället förändras så fruktansvärt mycket till det sämre, så då är det inte så konstigt om man blir cynisk, luttrad och anser att den invandringspolitik som förs idag är alldeles åt skogen och förstör Sverige, säger han.

Tidigare under tisdagen avgick Lundboms gruppledare Göran Benedicks. Detta efter flera uppmärksammade blogginlägg, bland annat om att "afrikaner vill rasera europeiska seder" och ett hån mot komikern Soran Ismail. Efter att ha ljugit om inläggen flera gånger för Nyheter24 valde Benedicks att lämna sitt uppdrag.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!