Avhuggna huvuden och lik - hit skickades en 15-åring av SD

- 23/11/2012, 17:25 -
Ted Ekeroth ville visa resultatet av jihad i Thailand - så han skickade likbilder. Varning för starka bilder i bildspelet.
1 av 7

Ted Ekeroth ville visa resultatet av jihad i Thailand - så han skickade likbilder. Varning för starka bilder i bildspelet.

2 av 7

3 av 7

4 av 7

5 av 7

Martin Kinnunen, presschef.
6 av 7

Martin Kinnunen, presschef.

Leif R Jansson / SCANPIX

Ted Ekeroth.
7 av 7

Ted Ekeroth.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Kent Ekeroths bror Ted Ekeroth svarade på en fråga från en gymnasieelev via SD:s officiella mejlkonto. Han gjorde det med en länk som ledde till en sajt fylld av bilder på stympade lik. Men det bryter inte mot någon nolltoleransen, trots att Jimmie Åkesson menar att det inte finns plats för extremister inom Sverigedemokraterna.

LUND. Avhuggna huvuden och sprängda lik. Dit hänvisades en 15-åring av SD-politikern Ted Ekeroth. Frågan 15-åringen ställde? Hur ser Sverigedemokraterna på Islam? 

Ted Ekeroth, som är tvillingbror till skandalomsusade riksdagsledamoten Kent Ekeroth, fick svara på ett mejl som skickats till SD:s officiella mejlkonto för "allmänna frågor om Sverigedemokraterna eller partiets politik på riksnivå". 15-årige Johan, som tog emot mejlet, chockades av bilderna, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag hade ingen aning om hur jag kulle svara på hans mejl. Jag kan inte beskriva känslan, det var så hemska bilder, säger Johan, som egentligen heter något annat, till Svenska Dagbladet.

Bilder på Krantz ledde till uteslutning

Tidigare kastade partiet ut lokalpolitikern Anders Leander (som senare gick med i nazistiska Svenskarnas parti), bland annat för att han lagt ut bilder på mördade Elin Krantz. Ted Ekeroth kommer dock undgå att straffas på något sätt. Detta trots att Jimmie Åkesson menar att det inte finns plats för extremister inom Sverigedemokraterna. 

– Vi beklagar att detta mail som skickades till partiet för ett år sedan hanterades på ett felaktigt sätt så att våra normala rutiner för kvalitetsgranskning ej fungerade, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

Den senaste tiden har flera personer uteslutits från Sverigedemokraterna med hänvisning till partiets nolltolerans mot extremism, främlingsfientlighet och rasism. Men Kinnunen ser inte varför det skulle ha någon betydelse i detta fall.

– Däremot har jag mycket svårt att koppla detta till partiets nolltolerans mot rasism och extremism eller till andra personärenden i partiet, säger han.

"Bilder som finns fritt tillgängligt"

Efter uppmärksammandet har Ted Ekeroth bloggat om mejlkonversationen med 15-åringen. Han hävdar att han tydligt flera gånger varnat för att bilderna är otäcka, men tycker ändå det var rimligt att skicka med länken till dem. Hans försvar? Vem som helst kan hitta bilderna på nätet.

"För att exemplifiera detta, länkade jag till bilder som finns fritt tillgängligt och sökbart på Internet. Om man på Google söker på ”jihad thailand” får man som första träff upp den site som jag skickade till frågeställaren", skriver han.