Ted Ekeroth ville visa resultatet av jihad i Thailand - så han skickade likbilder. Varning för starka bilder i bildspelet.
1 av 7
Ted Ekeroth ville visa resultatet av jihad i Thailand - så han skickade likbilder. Varning för starka bilder i bildspelet.
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Martin Kinnunen, presschef.
6 av 7
Martin Kinnunen, presschef. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Ted Ekeroth.
7 av 7
Ted Ekeroth. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Avhuggna huvuden och lik - hit skickades en 15-åring av SD

Kent Ekeroths bror Ted Ekeroth svarade på en fråga från en gymnasieelev via SD:s officiella mejlkonto. Han gjorde det med en länk som ledde till en sajt fylld av bilder på stympade lik. Men det bryter inte mot någon nolltoleransen, trots att Jimmie Åkesson menar att det inte finns plats för extremister inom Sverigedemokraterna.


År Åkessons nolltoleransbrev

"Titt som tätt dyker det upp enskilda, lokala företrädare som genom sitt agerande skadar partiets anseende. Jag tvingas tyvärr konstatera att det sammantaget har blivit alldeles för många sådana enskilda exempel och jag är därför angelägen om att en gång för alla klargöra hur jag och partiledningen ser på detta och vad vi avser göra åt problemet.

Sverigedemokraterna är ett demokratiskt, socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn. I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar."

LUND. Avhuggna huvuden och sprängda lik. Dit hänvisades en 15-åring av SD-politikern Ted Ekeroth. Frågan 15-åringen ställde? Hur ser Sverigedemokraterna på Islam? 

Ted Ekeroth, som är tvillingbror till skandalomsusade riksdagsledamoten Kent Ekeroth, fick svara på ett mejl som skickats till SD:s officiella mejlkonto för "allmänna frågor om Sverigedemokraterna eller partiets politik på riksnivå". 15-årige Johan, som tog emot mejlet, chockades av bilderna, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag hade ingen aning om hur jag kulle svara på hans mejl. Jag kan inte beskriva känslan, det var så hemska bilder, säger Johan, som egentligen heter något annat, till Svenska Dagbladet.

Bilder på Krantz ledde till uteslutning

Tidigare kastade partiet ut lokalpolitikern Anders Leander (som senare gick med i nazistiska Svenskarnas parti), bland annat för att han lagt ut bilder på mördade Elin Krantz. Ted Ekeroth kommer dock undgå att straffas på något sätt. Detta trots att Jimmie Åkesson menar att det inte finns plats för extremister inom Sverigedemokraterna. 

– Vi beklagar att detta mail som skickades till partiet för ett år sedan hanterades på ett felaktigt sätt så att våra normala rutiner för kvalitetsgranskning ej fungerade, säger SD:s presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

Den senaste tiden har flera personer uteslutits från Sverigedemokraterna med hänvisning till partiets nolltolerans mot extremism, främlingsfientlighet och rasism. Men Kinnunen ser inte varför det skulle ha någon betydelse i detta fall.

– Däremot har jag mycket svårt att koppla detta till partiets nolltolerans mot rasism och extremism eller till andra personärenden i partiet, säger han.

"Bilder som finns fritt tillgängligt"

Efter uppmärksammandet har Ted Ekeroth bloggat om mejlkonversationen med 15-åringen. Han hävdar att han tydligt flera gånger varnat för att bilderna är otäcka, men tycker ändå det var rimligt att skicka med länken till dem. Hans försvar? Vem som helst kan hitta bilderna på nätet.

"För att exemplifiera detta, länkade jag till bilder som finns fritt tillgängligt och sökbart på Internet. Om man på Google söker på ”jihad thailand” får man som första träff upp den site som jag skickade till frågeställaren", skriver han.

/
/
/
/
Lik
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.