Kent Jansson lämnar i protest - men anklagas för utpressning.
1 av 4
Kent Jansson lämnar i protest - men anklagas för utpressning. - Foto: SCANPIX / Sverigedemokraterna / Privat
Hanna Wigh.
2 av 4
Hanna Wigh. - Foto: Sverigedemokraterna
Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling.
3 av 4
Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling. - Foto: SCANPIX / Montage
undefined
4 av 4
undefined - Foto: SCANPIX

Han anklagas för utpressning av SD-topp

Han säger att han lämnade i protest mot skandalerna runt Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Men interna bråk ligger till stor del bakom Kent Janssons avhopp från Sverigedemokraterna.


Kan byta parti

I mejlkonversationen som Nyheter24 tagit del av är Jansson stenhård - han kommer inte att lämna sitt mandat. I stället kan han nu gå över till något av de borgerliga partierna i fullmäktige. Han har tidigare varit med i Moderaterna men vill inte svara på åt vilket håll det lutar. Enligt Jansson kom tre partier fram på gårdagens sammanträde och försökte värva honom.

TIDAHOLM. "Satsar ni inte nått på Tidaholm utan tjafs så hoppar jag av vid nästa val". Så skrev Kent Jansson, fullmäktigeledamot i Tidaholms kommun för Sverigedemokraterna, i ett mejl till distriktsordföranden Hanna Wigh, som även sitter i partistyrelsen. 

En mejlkonversation mellan de båda, som Nyheter24 tagit del av, visar hur Jansson begär att få en bärbar dator att ha vid torgmöten. Men när Wigh påpekar att det krävs underlag till distriktsstyrelsen och att det inte är hennes eget beslut väljer Jansson i stället att svara med att han slutar om inget satsas på Tidaholm.

– Jag var uppe och pratade med några andra partier om hur det funkar med partistödet. Där fick de tillbaka mycket mer. Så fungerar det inte här, alla pengar försvinner till distriktet, säger Jansson till Nyheter24.

Filmerna var droppen

En timme senare återkom han med beskedet att han lämnar redan nu.

Jansson själv har på tisdagen pratat om att avhoppet beror på de skandalfilmer på SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling som varit samtalsämne nummer ett de senaste veckorna. Men faktum är att han legat i bråk med distriktsledningen, i synnerhet ordföranden Wigh, länge.

– Jag välkomnar att han hoppar av. Han försökte tvinga sig till en dator för 6 000 kronor, "annars lämnar jag" skrev han, säger Wigh till Nyheter24 och kallar det hela för utpressning.

Han hävdar att han inte har speciellt mycket till övers för Wigh och att han länge varit missnöjd med att det inte satsas på kommunföreningen. Men han vidhåller att SD-filmerna var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Det var total katastrof. Varför inte bara gå därifrån i stället för att skrika "blatte-lover" och säga "skit i den lilla horan"? En del påpekar att det var alkohol inblandat men det skiter jag fullständigt i, säger Jansson.

"Avgå Ekeroth"

Han menar att han gillar Jimmie Åkesson som partiledare men att man borde ha tvingat bort Ekeroth och Almqvist från partiet.

– Ekeroth borde betala tillbaka hela sin lön och avgå, säger Jansson, som också är besviken över beslutet att sparka SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand från riksdagskansliet.

Enligt Expo Idag har Jansson skrivit om det på sin Facebooksida och då kallats "politiskt korrekt" av andra sverigedemokrater.

Hanna Wigh som är ordföranden för SD Skaraborg menar att Janssons förklaring om filmen som orsak är en efterhandskonstruktion.

– Det är för att smutskasta partiet, helt klart, säger Wigh.

Jansson kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Här är klippen som fällde SD-topparna:


 

Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:


 

Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:


 

Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:




/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.